Nov 14, 2011

Tersasar...

Assalamualaikum..Hari ni ntah kenapa otak aku melayang sampai aku terlajak ke shah alam padahal nak pegi sungai buloh je. Padahal hari hari lalu jalan yang sama ntah macam mana la aku boleh tak nampak simpang nak keluar sungai buloh tu.

Satu sebab mungkin aku berkhayal kot. Ataupun aku memang tak perasan simpang tu sebab silau, matahari  baru nak naik.

Tak pasal je kena redah jammed kat shah alam tu.

Tak pasal pasal kena bayar tol banyak kali.

Tak pasal pasal buang minyak kereta macam tu je.

Tapi apa apa pun, semuanya ada hikmah yang kita tak tahu. Pasti ada rahsia Allah yang tersembunyi. Jangan kita mengeluh tetapi sepatutnya bersyukur dan fikir yang baik baik saja.

Suami aku jenis orang yang tak suka kalau tersesat jalan. Kalau aku tersalah tunjuk arah mesti dia marah. Tapi aku tak kisah sebab kalau tersesat, masa tu la kita dapat tahu jalan yang kita tak tahu. Betul tak? Nanti bila kita lalu kat situ kita dah tahu dah.

Tapi suami aku tu tetap la begitu. Masih jugak marah marah dan tarik muka bila tersalah jalan. Tetap jugak tarik muka dan membebel bila tersesat walaupun aku dah explain hal kat atas tu. Ye la..bukan senang nak ubah sikap orang kan.. Pelan pelan kayuh.. ^^

Sesat jalan ni sama la macam hidup kita. Kadang kadang kita mungkin akan tersasar atau tersalah buat keputusan. Apabila kita tersesat, cepat cepat la kita cari jalan pulang. Jangan biarkan diri kita terus tersesat dan tersasar lebih jauh. Kalau dah nampak jalan untuk u turn, cepat cepat u turn tau? Tak perlu nak tunggu lagi dan jangan malu nak bertanya.

Kesimpulannya, tolong la jangan berangan masa korang drive. Kalau tak..Jadi la macam aku tadi. Ni kalau balik cerita kat suami, confirm la kena membebel lagi kan. Jadi, diamkan saja.


p/s - berhati-hati dijalan raya.

Yana Feehily 2008-2011 © All Rights Reserved
Ini Blog Saya