Jan 17, 2012

Fon genggam dan pulsa.

Assalamualaikum..

Tajuk sikit punya klasik lagi dewan bahasa dan pustaka serta keindonesiaan..haha.

Pulsa tu kad topup kot orang indonesia panggil. Masa program dengan orang Acheh dulu, bila nampak muka aku saja dorang panggil.. "Mbak Hana mana pulsanya.." Fon genggaam tu handphone la menurut bahasa A Samad Said.

Nasib baik aku faham jugak sikit-sikit bahasa asing tu sebab adik aku ada belajar kat Medan. Macam kawan aku hampeh tak tahu, boleh dia jawab 'tak' bila ada peserta tanya kereta tu pergi bandara ke tak. Dia ingat bandara tu bandaraya, padahal airport. Orang sebut nombor hape, dia kata nombor happy. Aduh..

Berbalik kepada tajuk asal, seingat ingatan aku start pakai handphone tahun 2002 masa study kat UiTM dulu. Masa tu Nokia 3310 la paling glemer. Sapa boleh pakai tu kira hebat dah la kot. Ceh. Time tu tak meluas sangat penggunaan fon genggam ni dikalangan budak kampung macam aku. Budak-budak KL ramai la yg pakai. Kami guna public phone saja kalau nak call mak abah. Rumah pun sepelaung ja.

Kad sim starter pack mana nak dapat bawah RM10 masa tu. Kalau sapa pakai Maxis memang bangga kot sebab starter pack dia saja dah RM200 lebih. Nak murah sikit kena pakai Celcom la. Topup tu kau tak payah la nak cari RM5 ke, RM10 ke, mana dapat..Paling murah RM50. Maxis pulak RM60. Lepas tu dah lama sikit baru Maxis buat topup RM30 dan offer stater pack murah, RM68. Aku pun apa lagi beli la..Tapi time tu kalau beli topup RM50 dapat harga RM47.

Sebab dah mahal, masalah kawan asyik tukar nombor pun tak timbul macam sekarang ni. Bila clash je tukar nombor baru. Bila bergaduh je tukar nombor telefon. Bila nak kenakan orang, beli nombor baru. Kalau nak uji boyafren sanggup beli yang baru konon nak tengok pakwe/makwe nya melayan atau tak. Almaklum la murah..Dulu sanggup je orang jual kad sim tu kalau dah beli kad lain. Sekarang ni campak je kalau dah taknak.

Time tu jarang sangat nak call orang pakai handphone. Mesej je. Mesej pun mahal, RM0.20 per sms. Nak mesej pun berkira. Kalau Celcom ke Celcom ok, tapi kalau ke Maxis sorry la. Macam tu jugak pengguna Maxis. Terpaksa sangat la baru mesej. Call lagi la mahal. Lagi jimat guna public phone. So kalau nak call, baru la rasa betapa bergunanya public phone kat tengah blok tu. Kalau tak, lalu nak pegi dewan makan buat nampak tak nampak je dia.

Masa tu jugak suka main missed call missed call. Pantang dapat nombor tak dikenali, terus ambik handphone kawan buat missed call balik. Lepas tu nombor tu merebak ke seluruh blok sampai kan kawan aku bertemu jodoh melalui tu. Alhamdulillah. Satu lagi suka buat panggilan 2 saat. Call dan cakap cepat-cepat, "nak makan tak?" lepas tu letak. Nanti kawan call balik jawab "nak" cepat-cepat jugak letak. Kes nak jimat punya pasal. Free je. Hehe..

Tapi sekarang ni dah tak kisah. Call je apa susah sebab rate dah murah. SMS ni jarang-jarang nak layan dah sebab takut tak sampai maklumat nanti payah. Kalau terdesak sangat saja baru nak SMS tu pun minta orang tu call baliklah. Handphone pun semakin canggih, bukan setakat dengar suara ja, tengok muka pun boleh dah..Macam-macam da...

Siapa yang pernah ada pengalaman macam ni? Meh la share...

p/s - handphone mahal tapi takde kredit pun tak guna jugak.

20 respons:

Kancil 8349 said... [Reply to comment]

nasib dah biasa dengan bahasa asing...kalau kancil...mati kutu nanti

yana-feehily said... [Reply to comment]

hehe..sikit2 je la kancil sebab dah byk sgt tgk sinetron..

JIJI YU said... [Reply to comment]

haha..dulu mmg tak guan nset la..tak mampu langsung..bila dah keje ni baru le guna nset..stadi kat obersi pon guna internet je nk kol umah

yana-feehily said... [Reply to comment]

jiji yu : ok la goleh guna internet..kami belajar dlm negara ni, bukan meluas sgt pun internet. nk guna kena p lab la..tak pun library..

Jue said... [Reply to comment]

Yana..dlu jue pakai maxis masa first2..mmg betul la nak to4 pehhhh henam poloh hinggit..kira sape dpt to4 time tu kira mmg kayolah dia..kah3..but now..dah xkisah..smpikan de 2..semua prabayar dia pakai coz..banyak tepon..hahahahaha


*nyampah kalau pkai yg pkai phone canggih2 tapi credit xde..pea hal..baik xyah pakai phone..hahahaha

yana-feehily said... [Reply to comment]

jue : hehehe..yana pakai 013 je..tak mampu, huhuhu...

btl la tu..pakai hp canggih, amik la line..kekekek

Paris Lipton said... [Reply to comment]

eh eh mcm terkena je yg ps tu huhuhu

Anak Wak Mail said... [Reply to comment]

saya dulu form 5 baru dapat pakai hp,,tu pon hp cikai2 je,,asal ak msg je mati,,asal org tipon je mati..apa fungsi hp sya tu pon xtahulah..haha

yana-feehily said... [Reply to comment]

paris lipton : hehe..sorry ye dear.. :)

anak wak mail : wahh time sekolah dh pakai..kite ni pakai time dah masuk U tau..tu pun guna duit PTPTN..huuuu

هانيم إرشاد said... [Reply to comment]

emm. kalau kite komfem blurr. tak fhm bhase owg laen ney. :(
kite dpt hp lepas abes spm. huhu. tuw pown pemberian abg sulung:) hehee
siap pakai bil lagi, dye bayarkan :P
dulu, mane reti nak sms and kol owg sgt. hehehe

http://irsyanim.blogspot.com/2012/01/khas-untuk-mr-right.html

eeiyss said... [Reply to comment]

menariknyer n3 ni... sekali baca tjuk... kena tolrh kiri kanan...pastu baca sekali lagi...
tu pun xpaham lagik...kena baca gak n3 tu..hohoh

yana-feehily said... [Reply to comment]

hanim : wah bestnya dia...

eeiyss : tq dear..

Woofer Storm said... [Reply to comment]

fon sy murah,tapi syg ttp tiada krdt ni..hehe tkpe,takde siapa nak kol pun.hehee

follow sini

MERAN QAMAR said... [Reply to comment]

hahahah hset canggih gne prepaid....emmmmmmmmmain internet tup2 tgk habis kedit hahahaha...

JunAina said... [Reply to comment]

First hp Kak Aina motprola yang gedabak tu, bila nak charge kena buka baterinya. Masa tu guna line ADAM 017.

Lepas tu dah upgrade sikit guna 017 juga tp prepaid. Starting pack dia kalau tak silap Rm120. Diguna sehingga sekarang dah 11 tahun tak pernah bertukar no.

yana-feehily said... [Reply to comment]

woofer storm : klu murah tkpe la tkde kredit pun..hii

tq..


JunAina : wah lamanya kak aina setia dgn nombor tu..saya dah 5x kot tukar nombor..hihihi

Reena said... [Reply to comment]

Hehehe.. dulu kalau sesape ada henpon tu kira paling hebatlah kan? Sekarang ni, bila takde henpon semua jadi menggelupur.

yana-feehily said... [Reply to comment]

reena : btl tu kak..tkde hp rasa mcm tk lengkap plk..hihi

MaryaYusof said... [Reply to comment]

Saya dulu pun mcm yg awak cerita ni yana...sebijik... :)
First dulu pkai 3310 jgk..mane ade duit nak beli telefon cangih2 sgt... asal ade kan...lepas tu guna maxis.. mmg mahal starter pack dielah... skrg ni smua dah murahkan... dah xpakai dah topup2 ni...pyh...lgpun skype & video call pun dah ade.. semua dah free...lg senang :)
Pssst... Uitm mana dulu?

yana-feehily said... [Reply to comment]

Kak marya..kita ni umur lebih kurang kot..hihi..saya dulu uitm merbok.. akak dulu kat mana?

Yana Feehily 2008-2011 © All Rights Reserved
Ini Blog Saya