Dec 30, 2009

666

jumlah pengunjung setakat hari ni 30/12/2009 sehingga jam 6 petang adalah 666 orang..satu angka yang cantik..hek3..tapi aku takleh nak copy lak mende alah tuh..

terima kasih kepada sahabat2 yang mengunjungi blog yang tak seberapa ni..moga kita sentiasa dilimpahi rahmat..

SALAM TAHUN BARU 2010..

Dec 29, 2009

Ketika Cinta Bertasbih

malam tadi tengok movie ketika cinta bertasbih.. best la cerita ni..memang korang patut tengok. novelnya aku tak penah baca lagi sebab ingatkan tak best.. tapi yang tak bestnya aku baru tengok ketika cinta bertasbih 1, yang versi keduanye tak dapat lagi..tak sabar sungguh nak tengok.. dalam filem ni, penulis novel-habiburrahman pun berlakon sekali. filem pertama indonesia yang buat pengambaran kat kaherah. aku pun tak tau mula-mula, hadi yang bagitau..kira puas hati la tengok movie ni kalu nak bandingkan dengan ayat-ayat cinta..memang hampeh movienya. kalau baca novel, boleh bandingkan la antara keduanya..memang lari habis. rasanya malam ni nak tengok lagi sekali sebab nak bagi faham sikit. almaklum la takde alih bahasa. mana la faham sangat bahasa indonesia ni. so kepada sesapa yang tak tengok lagi, tengok la..ada satu bab yang aku suka sangat time furqan dan family dia datang merisik ana althafunnisa. masa tu anna tetapkan syarat yang furqan tak boleh bernikah dengan orang lain selagi dia masih mampu menjalankan tanggungjawabnya sebagai seorang isteri. sebab katanya, dia teringin nak jadi macam saidatina khadijah, yang tak pernah hidup bermadu. tu tak bermakna dia menolak poligami. seandainya dia dah tak mampu nak jalankan tanggungjawab, maka silakan suaminya berkahwin lagi..huh.. kesimpulannya best la cerita ni bagi aku..patut la member aku kata sampai nangis2 maca novelnya. so lepas ni aku kena la baca novel pulak..malas nak baca e-novel. naik berpinar mata aku. mau juling dibuatnya.
video

Dec 28, 2009

ntah ler..

huh..nape la boring sangat hari ni?

sebab takde keje nak buat..

nape takde keje nak buat?

sebab memang dah takde keje..

iskk..takkan la kot?

hmm..nape? tak caye?

yela..tempat keje ape camtu, sampai takde keje?

abih tu..dah memang takde keje..

takde keje langsung2?

ade jugak la..

haa..keje ape?

keje makan, tido, bersembang..

weh..bukan ke makan gaji buta namanya tuh?

mane ade...tak baik cakap lagu tu..

abih tu ape ke namanye kalau bukan gaji buta?

kan ke aku celik lagi nih..siap blh menaip..bukan pakai keyboard braille tau!

ko ni bahasa melayu dapat ape ek mase SPM?

A1! jangan tak percaye..(dengan bangganya)

kalau dah A1 napenye tak paham2 peribahasa..

peribahasa ke tuh? tak perasan pulak..wakaka

nak rasa penampar sulong tak?

kalau sedap ape salahnye..kot rasa macam prosperity burger, memang best ah..

iskkk...tensen2..

lorrr...tensen plk dah..

(terus blah..) ngeh3..

sekian..

Dec 23, 2009

::tilik nasib::

salam alaik..

tersebutlah kisah dalam sejarah buat pertama kalinya ada seorang makcik merangkap ibu saudara kepada seorang sahabat aku, menilik nasib aku (macam tak best je bunyinya). actually bukan tilik yang macam mana, dia just tengok apakah ada keserasian antara aku dan pasangan yang bakal jadi suami aku nanti

huh..ni sapa-sapa yang kenal aku ni mau terkejut gorila. tapi hangpa semua jangan la jadi gorila lagi sebab ni semua hanyalah telahan yang dibuat berdasarkan ilmu yang Allah bagi. yalah, orang islam ni mana boleh percaya karutan-karutan macam ni. syirik jadinya. tapi makcik ni dia guna ilmu alif ba ta 30 katanya. apa tu? entah la..sebab aku tak dikurniakan ilmu yang serupa tu..

macam mana boleh tetiba saja makcik yang aku panggil maklong tu nak *menengok* aku?(*menengok=gaya bahasa orang kedah)
ianya bermula apabila aku ikut kawan aku yang nak kahwin p ambik inai kat rumah tok dia. tok dia pulak duduk sekali dengan maklong dia. duduk dua beranak saja. sampai situ time waktu makan tengahari, jadi dengan muka yang slamber aku pun makan di situ setelah dipelawa.

selesai makan kami pun bersembang-sembang. maklum la, orang kedah ni kan peramah. bila orang kedah + orang kedah jadinya peramah kuasa dua la. dalam bersembang-sembang tu, maklong tanya kat aku, dah ada kawan ke? gaya tatabahasa orang kedah ni sangat la halus. kawan tu maksudnya boipren la tuan-tuan dan puan-puan..aku cakap la takdak. dia tak percaya. mak long..mak long..mak long ingat saya ni lawa sangat ka sampai ada orang nak..

mak long masih tak berpuas hati nampaknya. masih lagi mengorek kerahsiaan yang terpendam walaupun topik telah diubah kepada keadaan cuaca masa kini. jadi aku pun dengan bestnya menyebut nama salah seorang lelaki yang agak rapat dengan aku dan namanya terpaksa dirahsiakan disini untuk kemanan dunia sejagat. kawan-kawanku semua tak payah la tanya sapa si polan tu sebab aku takkan bagitau punya. jangan marah ye..mak long berpuas hati dan terus bangun ambik lidi-lidi untuk dibuat pengiraan..

setelah dikira, dihitung dan disusun, pertama sekali keluar perkataan rugi. maksudnya keadaan aku dengan si polan yang diberikan namanya tadi. owh..rugi la pulak..nanti sat..ada banyak lagi..kali kedua pun rugi jugak, adoiii....ada lagi lidi tu..kira tambah tolah bahagi semua, keluar la pulak gedung..maklong kata bagus kalau ada gedung. maksudnya ada la harta yang boleh dikumpul.

bukan sampai setakat tu saja, ada lagi...kira lagi dapat pulak kasih..uihh..aku tanya sapa yang kasih? dia kata sama-sama la,hehhee..lawaknya..sekali lagi ada hina pulak. iskk..sapa pulak yang hina ni. maksudnya nanti mungkin akan ada rasa tak puas hati dikalangan keluarga aku pada dia, ataupun keluarga dia pada aku..takutnya..dan lastly ada sayang.

jadi lengkaplah sebuah rumahtangga..ada kasih dan sayang, ada gedung. tapi setiap rumahtangga tu tak akan tak ada masalah. jadi ada la rugi dan hina. semua tu ujian dan dugaan dalam berumahtangga.

ada satu lagi perkara yang nak dikongsikan kat sini adalah berkenaan poligami. bila maklong tengok tapak tangan aku, dia kata aku ni bakal hidup bermadu. dan hidup bermadu bukan sekejap tapi sampai ke akhir hayat. aku kata, tak kisah kalau bermadu tapi biarla orang yang ambik suami aku tapi jangan aku yang ambik suami orang. maklong kata tak tau la sapa amik yang sapa.

bila aku cerita kat maknjang, maknjang kata kalau sapa-sapa yang kat tapak tangan dia ada retak madu, memang tak bolah lari dah. bukan lari ke pegunungan vanuatu ataupun karambunai tapi tak bolah lari dari akan hidup bermadu. macam mana rupa retak madu tu? kena tunjuk kat aku dulu la tapak tangan korang. baru boleh bagitau.

tapi apa-apa pun maklong dah pesan, jangan percaya sebab semuanya Allah dah tentukan. tapi ilmu ni pun Allah yang bagi cumanya kita sebagai hamba wajib bergantung harap pada Dia. jadi lega la sikit perasaan aku sebab mula-mula aku dok fikir jugak, syirik dah ke aku ni. yalah, dok buat macam tu..lepas tu maklong pulak keluarkan ayat-ayat quran yang berkaitan (sorry aku tak ingat) jadi aku tak la sangsi pada pegangan maklong. lagipun dia berguru dengan tok giru yang tersohor kat tempat aku yang mana mak, abah dan aku sendiri pun berguru pada tok guru yang sama.

bila dah start kerja, aku pun cerita kat kawan-kawan aku sambil aku membelek tapak tangan depa. nampaknya ada sorang yang ada retak madu tapi pendek ja dan bersambung dengan garisan lain. kalau ikut kata maklong, maksudnya dia pun bakal hidup bermadu tapi sekejap. nampaknya aku bakal dapat payung emas..haha..layakkah? wallahu'alam.

apa-apa yang berlaku dah pun Allah tetapkan sejak azali. jadi aku hanya mampu bertawakal seterusnya berusaha untuk dapatkan yang terbaik. tapi aku tak mampu untuk tahu apakah yang Allah dah tetapkan. tapi aku yakin bahawa Allah itu maha penyayang pada hamba-hambaNya. setiap yang dah ditetapkan sama ada baik atau buruk semuanya adalah baik-baik belaka kerana ianya ditentukan oleh pencipta yang maha bijaksana dan maha berkuasa atas segala yang dilangit dan dibumi.

cukup la sekadar ini saja untuk dikongsi bersama.

wassalam...

Dec 22, 2009

~new born~

salam..

alhamdulillah adik ipar aku selamat lahirkan anak sulungnya merangkap my first nephew n first granchild untuk mak abah aku..bayi lelaki berat 3.2 kg lahir pada hari khamis 17 disember 2009 bersamaan 30 zulhijjah 1430h..

suke la mak ngan abah tu dah dapat cucu..aku n adik2 mesti la suka jugak kan, tak usah cakap la..setakat ni belum melawat lagi sbb baby lahir kat langkawi, so susah la nak pegi sbb nak kena naik bot la bagai..kalau blh naik kete terus sampai mmg hari tu jugak pegi..

ops..nama baby tu farhan aminuddin, tak tau la ada muhammad ke tak kat depan..kalau ada, mmg panjang la nama dia..muhammad farhan aminuddin bin mohd zulhakimi..panjang bebenor nama kamu ye farhan..takpe la, janji elok maknanya..mudah2an jadi anak yang soleh untuk ummi n abi..

tak sabar nak tgk anak sedare aku yang sorang ni..tak sabar nak tgk dia membesar, pandai ckp..haila..tu baru anak orang, belum anak sendiri lagi..hehhee..
ok la farhan, mummy will visit u soon ya..insyaallah new year nnt kalau takde aral sampai la..

Dec 16, 2009

::TroUBLe iS a FRieNd::

Trouble Is A Friend-Lenka

Trouble will find you
No matter where you go
Oh, oh
No matter if you're fast
No matter if you're slow
Oh, oh
The eye of the storm
Wanna cry in the morn
Oh, oh
You're fine for a while
But you start
To lose control

He's there in the dark
He's there in my heart
He waits in the wings
He's gotta play a part
Trouble is a friend
Yeah
Trouble
Is a friend of mine
Ahh

Trouble is a friend
But trouble is a foe
Oh, oh
And no matter
What i feed him
He always seems to grow
Oh, oh
He sees what i see
And he knows
What i know
Oh, oh
So don't forget
As you ease
On down my road

He's there in the dark
He's there in my heart
He waits in the wings
He's gotta play a part
Trouble is a friend
Yeah
Trouble
Is a friend of mine
So don't be alarmed
If he takes you
By the arm
I roll down the window
I'm a sucker
For his charm
Trouble is a friend
Yeah
Trouble
Is a friend of mine
Ahh

How i hate the way
He makes me feel
And how i try
To make him leave
I try
Oh, oh, i try

But he's
There in the dark
He's there in my heart
He waits in the wings
He's gotta play a part
Trouble is a friend
Yeah
Trouble
Is a friend of mine
So don't be alarmed
If he takes you
By the arm
I roll down the window
I'm a sucker
For his charm
Trouble is a friend
Yeah
Trouble
Is a friend of mine
Ahh
video

hmmmm...

salam alaik..

alhamdulillah dah selesai urusan temuduga hari tu..
dapat ke tak tu urusan Allah..mudah2an Allah dah tetapkan rezeki aku kat situ..kalu takde, bukan yang terbaik la untuk aku..apa-apa keputusan pun aku tetap redha, insyaallah..

dalam tak sedar dah nak masuk tahun baru..sekejap sungguh masa berlalu..rasa macam angin lalu je..dalam sedar tak sedar ni dah 9 bulan aku keje dgn hj.sahlan..macam-macam pengalaman dapat..

tapi sekarang ni aku macam dah tak semangat nak keje kat sini..yelah, ramai yg berenti..faizah pun sampai hujung bulan ni je sbb dapat tawaran sambung belajar..dah la aku bertahan kat sini sebab ada dia je, dia pulak nak pegi..

ingat lagi sebelum dia dapat tawaran belajar, aku dapat tawaran temuduga..dia kata kalau aku dapat keje tu, dia pun nak cari keje lain..tapi namapknya dia tinggalkan aku dulu la..haila..result interview tu kuar bulan 1 nnt..so terpaksa la tunggu jugak..

tak dinafikan aku seronok keje kat sini..takde tekanan keje, relax je..tapi time keje banyak, mmg banyak la..sampai terpaksa tido kat ofis sebab nak siapkan keje..tapi memang best..kawan-kawan yang memahami..ala, kalau selisih pendapat kadang2 tu bese la kan..nama pun kawan..kalau tak jadi gitu kita tak kenal la perangai kawan kita yg sebenar..

sayang nak tinggalkan tempat keje ni, tapi aku kena cari keje yang lebih baik untuk bantu keluarga..even mak abah tak kisah tapi sebagai anak aku rasa bertanggungjawab untuk tu..jadi doakanlah aku dapat keje yang lebih baik dan dalam masa yang sama aku still dapat bantu keje-keje dakwah dan kebajikan..amin..

cukup setakat ni..jumpe lagi..

salam...

Dec 15, 2009

sesaje je...

menaip dalam gelap..bertambah power la mata aku..punya la nak update blog. padahal bukannye ade pe pun nak cerita..opss..actually banyak sekali benda nak di ceritakan tp tunggu la esok-esok..sabar ckit..heh

baru sampai dari kedah petang tadi..lama sungguh bercuti..kalu ikutkan hati tak mau blk kl dah..huhuhu..hari kamis ni kena blk lagi..alamak..tak ingat nak check tiket ade lagi ke tak..

ok..kite check online skrg..

GTG..

Dec 4, 2009

korban di Darfur

salam alaik..

alhamdulillah..segala puji bagi Allah yang berkuasa atas segala-galanya..

maka dengan keizinanNya, ibadah korban di Darfur telah selamat disempurnakan pada hari raya iduladha baru-baru ini..alhamdulillah, sebanyak 165 ekor lembu dan 44 ekor kambing ditumbangkan di sana bagi membantu saudara-saudara kita yang dalam kesusahan..syukur ya Allah..terima kasih atas rezeki yang Kau kurniakan..

wakil dewan pemuda masjid ke Darfur insyaallah akan sampai di Malaysia esok iaitu ustaz taqiuddin dan nazmir..dalam kereta masa balik dari meeting, dr.nawar bagitau flight dorang delay..masa nak berlepas kapal terbang tak boleh melonjak naik..subhanallah..lepas tiga kali percubaan,tak berjaya jugak..jadi kesemua penumpang turun dan masuk semula ke terminal..kuasa Allah, siapa kita nak melawan? mudah-mudahan segalanya berjalan lancar dengan izinNya..

wallahu'allam

::ketika cinta bertasbih::

Bertuturlah cinta mengucap satu nama
Seindah goresan sabda-Mu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih mengutus hati ini
Ku sandarkan hidup dan matiku pada-Mu

Bisikkan doaku dalam butiran tasbih
Ku panjatkan pintaku pada Maha Cinta
Sudah diubun-ubun cinta mengusik rasa
Tak bisa ku paksa walau hatiku menjerit

Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta

Cinta…

Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta
Ketika cinta bertasbih

Nov 25, 2009

.:salam eidul adha:.

salam alaik..

haila..sekejap je dah nak raya haji..rasa macam baru sangat je sambut raya puasa, rasa macam baru je balik kampung, rasa macam sekejap tadi je berkumpul dengan saudara-mara kat umah nun..

hari ni mak abah bertolak dari kedah ke KL..tahun ni raya kat pahang pulak..memang dah jadi tradisi pulak kalau raya haji kitorang kat kedah turun KL, sebab raya puasa dorang yang kat KL turun kedah..lagipun tok ada kat PJ sekarang..disebabkan raya kat PJ pun tak best, so mak n abah decide untuk raya kat pahang..

hari ni aku dapat call free selama seminggu, tp bukan birthday aku tau..sim kad tu pakai i/c adik aku punya member..so blh la aku call sapa2 yang dalam senarai 8pax aku tuh..ada la dua tiga orang.tak penuh pun sebab yang lecehnya nombor Upax ni takleh nak aktif kan no orang lain selain upax..so aku blh la call nekmah, dia nak tunang raya pertama nnt..tak dapat le aku berada di sisi dia hari tu..takpe la naimah, abg lan kan ade..ahaks..

hari ni last date utk program korban di darfur tu..tapi time last2 minit ni la ramai yg call..haila rakyat malaysia, suka sungguh macam ni..kelam kabut kita di buatnya..bukan apa, takut tak sempat nanti..tapi apa-apa pun terima kasih banyak-banyak atas penyertaan..mudah-mudahan amalan kita ini di terima Allah..amin..

esok dah last keje..esok jugak hari arafah, disunatkan berpuasa..jadi selamat berpuasa sunat kepada semua dan salam eidul adha..sama-samalah kita hayati kisah pengorbanan nabi ibrahim,nabi ismail dan siti hajar..

salam..

Nov 23, 2009

::aku bersyukur pada Allah kerana?::

salam alaik..

Untuk renungan kita bersama... Insyaallah.

Dari manuscript lama yang tercatat di atas kulit kambing yang dijumpai berkurun masihi di sebuah negara "middle east". orang yang menulis tidak dapat dikesan. Ini adalah sesuatu yang harus
direnung dan difikirkan bersama bukan setakat baca dan lupakan, harap kita semua dapat mengelakkan diri kita terjatuh dalam golonggan seperti dalam manusript dibawah.
Amin..

Seorang nasrani berkata, " saya amat bersyukur kepada Allah walaupun saya dilahirkan dalam bangsa nasrani. Ini kerana saya lebih mulia dari bangsa Majusi.

Seorang majusi pula berkata, "saya juga berasa amat bersyukur kepada Allah walaupun saya dilahirkan dalam bangsa Majusi. Ini kerana saya lebih mulia dari orang kafir

* Cuba kita meneliti dua perbualan diatas,kita dapati kedua-dua kafir tidak mengaku mereka kafir dan mereka saling bandingkan dengan orang kafir...

cuba kita lihat pula apa orang kafir kata...

Seorang kafir pula berkata, "saya juga rasa bersyukur kepada Allah walaupun saya dilahirkan kafir. Ini kerana kafir lebih mulia dari dilahirkan sebagai anjing.

Anjing pula berkata, "saya juga bersyukur kepada Allah walaupun saya dilahirkan sebagai anjing. Ini kerana anjing lebih mulia dari dilahirkan sebagai babi.

* Mari kita teka apa kah kesudahan perbualan ini, dan cuba kita teka apakah yang babi akan kata dan siapakah yang babi akan bandingkan dengan dia...

Babi pula berkata, "saya juga bersyukur kepada Allah walaupun saya dilahirkan sebagai seekor babi. Ini kerana saya lebih mulia dari manusia yang tidak solat".

Ini adalah sebuah manuscript yang memberi kesedaran kepada umat Islam yang masih tidur dan juga umat yang selalu membandingkan diri mereka dengan insan yang lebih buruk dan lemah dari mereka. Jika ini berterusan, umat Islam tidak akan maju.

Tercatat didalam Al-Quran, bahawa umat Islam yang meninggalkan solatnya akan menjadi semakin banyak dan lumrah pada akhir zaman... adakah ini akan berlaku atau sedang berlaku atau telah berlaku?

Sesungguhnya mati itu adalah benar, azab neraka itu adalah benar dan syurga itu adalah benar...

maha suci ALLAH.
Wassalam..

yanafeehily@pemudamasjid

Nov 19, 2009

::Sejarah Haji::

just nak kongsi lagu sempena ibadah haji dan korban..

~Sejarah Haji;Nadamurni~
(dinyanyikan oleh allahyarham ustaz asri;rabbani)


Haji mengingatkan kita
Sejarah pengorbanan
Pengorbanan yang ikhlas
Agung lagi suci

Kerana Allah Nabi Ibrahim sembelih anaknya
Nabi Ismail kerana Allah nyawa tebusannya

Sejarah berkata lagi
Tentang pengorbanan itu
Siti Hajar kerana Allah
Taatkan suami tinggal sendiri

Tinggal di Tanah Haram
Suami datang setahun sekali
Di tanah kering kontang
Hanya tawakkal kepada Ilahi

Tatkala Nabi Ismail lahir teruji lagi
Air susunya telah pun kering sama sekali

Siti Hajar mencari air
Ke hujung ke pangkal
Berlari-lari dari Sofa ke Marwah
Beberapa kali

Aduh hatinya cemas
Anak kecilnya tiada rezeki
Tapi hatinya teguh kepada Allah
Yakin sekali

Di dalam mencari-cari
Terpancar air dari bumi
Berkat dari tendangan
Kaki anaknya bakal Nabi

Dia pun mengumpul air sambil bersyukur
Dengan menyebut Zam-zam, Zam-zam

Itulah dia air Zam-zam
Yang kekal hingga ke hari ini
Mu'jizat seorang Nabi berkat isterinya

Sudahkah kita mengambil
Pengajaran dari cerita ini
Cintakan Allah menegakkan agamaNya
Wajib berkorban

Taat, sabar dan tawakkal
Jadikan pakaian
Cintakan Allah
Pengorbananlah sebagai bukti

*moga mendapat iktibar..

Nov 17, 2009

cuti sekolah=kenduri kawen


pening..pening..pening

banyak sungguh kenduri bulan 11 n 12 ni..ramai pulak kawan-kawan kawen..sampai confius nak pegi yang mana satu..

yela kan..kalau kenduri kat kedah tu sampai tiap2 minggu ada, jenuh la aku nak balik..mau pokai overdose macam ni..gaji kalau sejuta sebulan takpe gak,heh..
http://emo.huhiho.com

macam ni la kalau tibanya cuti sekolah..sana kenduri, sini kenduri, situ kenduri..haila..lama2 darah pun naik sebab asyik makan daging je..huhu..

bertambah pulak dengan kawan nak bertunang lagi..tak pegi karang kecik hati, lagipun kalau orang dah jemput, kena la pegi la kan..wajib tu..tapi kalau ada sebab munasabah, takpe kan?

tapi buat masa ni aku akan cuba penuhi semua jemputan selagi terdaya dan termampu..eceh..yela..nanti time aku kawen buatnya takde kawan-kawan datang, mesti sedih kan?

wahai kawan-kawan dan sahabat-sahabat yang bakal bertunang dan berkahwin..insyaallah saya akan cuba untuk berada di majlis anda pada tarikh yang tertera pada kad jemputan..pada yang tak bagi kad jemputan tu, yang jemput pakai mulut ja..insyaallah jugak.. mudah-mudahan masih diberi kesempatan untuk hadir..amin..

kepada bakal-bakal pengantin, aisyah zamberi n pasangan, ummi aziyah dan pasangan, nor fadilah dan pasangan, kak bie dan pasangan..selamat pengantin baru (buat ucapan siap-siap)..moga bahagia kekal hingga ke syurga dan diberkati hendaknya..

http://emo.huhiho.com

adioss..

Nov 8, 2009

jalan-jalan cari..?

hari sabtu, cik wan n sarah turun KL dari tanjung malim..so kitorang pun kuar berjalan-jalan cari pasal dertujuan untuk mengurangkan duit yang sedia kekurangan itu..huhu..

jumpa wan dulu kat jalan TAR, shopping ckit kat mydin..beli stoking n stongan, then g sogo untuk solat..pkl 4 baru dapat jumpe sarah kat mid valley..punya la jauh mid valley tu dengan bank negara..mana taknya, salah naik tren! yang pegi naik tren ke port klang tu ape jadahnye..terpakse turun kat pantai dalam, patah blk ke KL sentral then baru la ke mid valley..org dlm tren tak payah ckp la, hari minggu la katakan..penuh bersesak-sesak..

tujuan ke mid valley? hmm..dorang yang cikgu-cikgi tu nak beli buku kat MPH..iskk..nape la tak p kinokuniya je kat KLCC? tak pun g MPH kat pavillion ctu, adoii..aku ni ngikut je sbb ada sorang kawan cik wan pun dtg gak,kak ju namanya..dia yg nak p sangat..so pegi la kan..

kat MPH belek-belek jugak novel JS..novel yg ada situ, smua aku dah ada kecuali satu, penulis ruby hazri;kopi susu sepatu biru..sempat baca sikit, macam nak beli tp biar la..baik aku order je,murah ckit..heh..

lepas dah beli buku2 tu,pegi makan la plk..nak makan ape ek? kak ju nak makan kenny rogers, wan kata dia nak mkn nasik sbb dia org kampung..hahhaa..aku n sarah tak kisah, janjii blh kenyang, hehhee...so p mkan kat the chicken rice shop..banyak tu, dengan nasik, gado2..pai tee..tauhu nye lagi..blh abis ke? haaa..di sebabkan kesemua pemilik perut yg ada kat situ kelaparan belaka, maka dengan secara sengaja maka habis la makanan2 tu selamat bersemadi di dalam..alhamdulillah..cik wan je tak abis nasik, on diet..td nak sangat mkn nasik..sekeh baru tau..

lps makan p solat, pastu tunggu maghrib sekali sbb 6 lbh dah masa tu..lps solat terus balik naik putra dari stesen U..aku n sarah ke setiawangsa, wan n kak ju ke pasar seni sbb dorang nak pegi cheras umah kakak kak ju..sampai umah amik kunci kete n dyana, g giant then terus hantar sarah kat umah kakak dia di ampang..

balik dari hantar sarah, dyana ajak tgk movie..tgk cite los dan faun..baru suku cerita aku yang lost...zzzzzz..pagi tadi baru found semula..hek

ni nak sambung tgk cerita tu blk..harap2 tak lost lagi sekali..daaaaaa..

Nov 6, 2009

::ibadah korban di Darfur::


dah seminggu bertapa kat masjid wilayah..i mean ofis pemuda masjid utk bantu kerja-kerja ibadah korban darfur..semalam kuar kat MHI pasal program tu..tak putus2 orang call..hotline..ramai yang join,alhamdulillah..tahun lepas dapat dalam 200 ekor lembu tp still tak cukup untuk orang2 kat darfur,dorang ramai..dapat sorang sikit je..sian..

so tahun ni haji target 1000 ekor..woww..dapat ke? insyaallah..tak salah kalau target tinggi sbb Nabi pun pesan,kalau nak mintak syurga,mintak la syurga firdaus..jadi kat sini Rasulullah suka umatnya bercita-cita tinggi..mudah-mudahan Allah permudahkan semuanya..moga kita dapat bantu saudara2 kita yang susah di sana..

kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai ibadah korban di darfur kali ini, butir2 adalah seperti berikut;

satu bahagian lembu : RM250
seekor lembu : RM1750
seekor kambing : RM250

hubungi talian 03-62012340 untuk keterangan lanjut..

~yanafeehily@pemudamasjid~

Nov 3, 2009

what a special about women..


Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata.


"..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."

Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap...

susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh. ..ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kain lap je lah...tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...

baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check. ..baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak. .telupa pulak masukkan
botol....basuh botol jap...ok settle...

ternampak pulak beg g keje...emm.. besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru....rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...

Tetiba dengar suara papa...

"..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."....

" ..yelah nak tido la ni..nak smayang jap..."

masuk toilet..buat apa2 yang patut....cuci muka dulu..2jenis lak tu...adoi..gosok gigi...smayang. ..pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni...nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu. ..

bukak almari...emmm. ..pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle..

dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh. ..pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar..
ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyaknya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi.. ..ok dah ...

ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...

aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting..

ahh...boring. ..panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,...mohon keberkatan dari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv...


"...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."

... selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....

So?....apa yang peliknya..??

Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...


SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati cepat tu...

Tak kira la wanita berkerjaya atau suri rumah...setiap wanita adalah istimewa dengan cara mereka sendiri...

Kalau lelaki mengakui kebenaran ini....hormat dah hargailah mereka...untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari...

HIDUP UNTUK KAUM HAWA!!!

Nov 2, 2009

::takde tajuk yang sesuai setakat ni::

http://emo.huhiho.com
salam..
hi all..hope all of u are fine..

dah agak lama tak update blog ni..hari ni dengan jayanya dapat meneroka alam maya tanpa sebarang gangguan yang mengganggu-gugat walaupun kelembapannya jelas ternyata..sabor jo la,janji ado kan? nasib baik tak sempat lagi cik labah2 buat sarang kat cni..huh

banyak gak benda baru kat cni ek..hmm..cik habib pun dah ade blog sendiri,eheh..tahniah la ye..welcome to blogger world..rajin-rajin la update..mudah-mudahan ada ilmu yang boleh dimanfaatkan..ni dah start exam kan? haa..rajin2 la study ye..good luck and may Allah bless..
http://emo.huhiho.com

nape lama aku tak update blog? haa..sebab ade masalah internet la, selain tu aku kena buat keje kat masjid lerr..punya la banyak surat tu,tp sekejap je kitorang buat..ape yang penting, kerjasama..

surat ape tu? ahah..i like people who luv to ask..surat tu adalah surat program Korban Darfur..apakah itu Darfur? Darfur adalah satu tempat di Sudan sana dimana penduduknya sangat la susah sbb rumah pun khemah pelarian je..ingat tak program tabung dapur untuk darfur yang mawi jadi duta tu? program tu la..sian dorang kat sane..makan daging setahun sekali je, kita kat sini dah terlebih-lebih makan sampai ade yang mati sbb makan daging punye pasal..
http://emo.huhiho.comhttp://emo.huhiho.com

jadi kat sini kepada sesiap yang berminat untuk join korban atau aqiqah di darfur, boleh hubungi
murah je tau kalau nak bandingkan dengan kat malaysia,RM250 je satu bahagian..tp tuan punya yang nak join tu takde la kena pegi sane (darfur). boleh hubungi 03-62012340, bercakap dengan puan suhaily untuk keterangan lebih lanjut..

ape lagi ye? hmm..for those yg nak exam tu, study smart ya..kan sekarang ni musim exam kat IPT..hmm..zaman yg dah lama aku tinggalkan jauh bertapak-tapak kat belakang dan insyaallah tak lama lagi aku bakal jejak balik tapak-tapak yg dah ditinggalkan..doakan,mudah-mudahan dipermudahkan..amin..
http://emo.huhiho.com

pada yang nak nikah kawen tu, tahniah..moga bahagia sampai ke syurga hendaknya..insyaallah kalau dah sampai seru, aku kawen la..so tak payah la tanya pada sapa2 yang gemar bertanya soalan yang mendapat ranking pertama dalam hot.fm am krew satu ketika dulu (bila nak kawen?) kerja Allah semua tu..ramai yg dok kata tak sabar nak makan nasik minyak kat umah aku..haa meh le bila2 pun..blh je cik abah & cik mama aku buatkan..nak harap aku masak mmg lerr takkan dapat korang makan..abih2 aku masak nasik pastu aku letak minyak..nasik minyak gak kan? hahaha
http://emo.huhiho.com

akhir kalam, aku nak kongsi lagu yang aku agak suka la jugak kan..pasal dia punya lirik cam best jek..terimalah....
http://emo.huhiho.com

You Gotta Be--> Des'ree

Listen as your day unfolds

Challenge what the future holds

Try and keep your head up to the sky

Lovers, they may cause you tears

Go ahead release your fears

Stand up and be counted

Don't be ashamed to cry

You gotta be...

You gotta be bad, you gotta be bold, you gotta be wiser

You gotta be hard, you gotta be tough, you gotta be stronger

You gotta be cool, you gotta be calm, you gotta stay together

All I know, all I know, love will save the day


Herald what your mother said

Read the books your father read

Try to solve the puzzles in your own sweet time

Some may have more cash than you

Others take a different view

My oh my, yea, eh, eh


You gotta be bad, you gotta be bold, you gotta be wiser

You gotta be hard, you gotta be tough, you gotta be stronger

You gotta be cool, you gotta be calm, you gotta stay together

All I know, all I know, love will save the day


Time ask no questions, it goes on without you

Leaving you behind if you can't stand the pace

The world keeps on spinning

can't stop it, if you tried to

This best part is danger staring you in the face

(wo0o0o)


Listen as your day unfolds

Challenge what the future holds

Try and keep your head up to the sky

Lovers, they may cause you tears

Go ahead release your fears

My oh my, eh, eh, eh


You gotta be bad, you gotta be bold, you gotta be wiser

You gotta be hard, you gotta be tough, you gotta be stronger

You gotta be cool, you gotta be calm, you gotta stay together

All I know, all I know, love will save the day

Yea, yea, yea


You gotta be bad, you gotta be bold, you gotta be wiser

You gotta be hard, you gotta be tough, you gotta be stronger

You gotta be cool, you gotta be calm, you gotta stay together

All I know, all I know, love will save the day

Yea yea


Got to be bold

Got to be bad

Got to be wise

Do what others say

Got to be hard

Not too too hard

All I know is love will save the day


You gotta be bad, you gotta be bold, you gotta be wiser

You gotta be hard, you gotta be tough, you gotta be stronger

You gotta be cool, you gotta be calm, you gotta stay together

(fade)








Oct 20, 2009

Hi-Tea

salam alaik..
hari ni ade hi-tea kat kelab golf pentadbiran awam sempena hari lembaga kebajikan perempuan islam malaysia..yeke pentadbiran awam..ntah pekenama ntah..ape2 je la..function pukul 2 start tp sampai skrg masih bersenang-lenang di ofis..
muahahaha...gilo apo kitorg smua ni..dah la tempat pun nak main aci redah je..mau bungkus la jawabnya..tetamu bukan calang2..main org istana smua..mmg buat keje gila..
ape2 pun doakan kami selamat sampai..
chow!

Oct 7, 2009

::Blood Type Personality Test::

hari ini hari rabu. gaji belum jugak dapat. takpe la.. insyaallah ade hikmah disebalik dapat gaji lambat nih..duhh

disebabkan gaji tak dapat, so tak leh la nak beli pape kat pasar malam semalam..tapi kalau la gaji tu dah dapat, mesti aku berbelanja sakan kan?

premis 1 : dapat gaji-ada duit
premis 2 : boleh beli anything i want
kesimpulan : duit pun habis..huhu
http://emo.huhiho.com
wakakaka..

so itulah hikmah yang mungkin dah tak tersembunyi..hurmm..jadi bersabar la menanti yang pasti, akan dapat jugak nanti walaupun hari berganti hari..insyaallah..

selain dari memikirkan soal gaji tu, aku tanpa membuang masa (yeke?) mula menjawab soalan-soalan kuiz yang berlambak kat Facebook..ahah..dalam banyak-banyk kuiz tu ada satu yg aku suke..
What's your blood type personality?
http://emo.huhiho.com
disebabkan aku ini adalah dari golongan yang berdarah jenis A jadi adalah dengan rasminya aku ingin berkongsi disini apakah jenis perangai manusia aku ni..kepada sesiapa yang tergolong dalam kumpulan darah A ni sila baca dan faham sendiri..kalau tak faham,buat-buat la faham..kalau tak faham jugak,hurmm..tak yah la faham..tiada paksaan..
http://emo.huhiho.com
and the result is...tadaaa..mari kita lihat apa yang diperkatakan..

"A" have a deep-rooted strength that helps them stay calm in a crisis when everyone else is panicking.
(Adakah?)
http://emo.huhiho.com

Patient, but shows extremely fiery temper when they reach their limit, although that rarely happens.
(ahah..kinda)
http://emo.huhiho.com

Tends to avoid confrontation and seek harmony. Slightly introverted, shy and conservative, lacks communication, but they are sensitive to other's feeling. Inexpressive, seems apathetic, even towards people they love dearly.
(muahahaha)
http://emo.huhiho.com

Responsible, disciplined and organised. Always on time, down-to-earth and very serious in work, makes them very good subordinates, but they are not very good leaders, due to their inflexibility and stubbornness.
(am i? yes for not very good leaders..hek)
http://emo.huhiho.com

Prefer to do things on themselves, take pride in their own ability, not very prone to teamwork, because they often doubt others' abilities.
(opss..sometimes)
http://emo.huhiho.com

May be too strict and hard to please at times. Take things very hard, become very pessimistic, once they lose their faith, need rather long time to get back on their feet. (uhuk..terbatuk lak..)
http://emo.huhiho.com

These people are perfectionists, crave success and will work very hard towards achieving their goals.
(nobody perfect..uhuh..but i gotta keep trying)
http://emo.huhiho.com

Positive qualities:
Calm, Patient, Sensitive, Organised, Responsible, Serious and Punctual.

(yes..i.am.serious. cehh)
http://emo.huhiho.com
Negative qualities:
Inflexible, Stubborn, Conservative, Inexpressive & Pessimistic.
(kalau betul la..kena ubah nih)
http://emo.huhiho.com

sekian untuk kesekian kalinya...
http://emo.huhiho.com

Oct 5, 2009

"gotcha"

today my kepala ting tong overdose..toing..toing..
http://emo.huhiho.comhttp://emo.huhiho.com
adoyaii..so i need some rest..huh
http://emo.huhiho.com
need to sleep..
http://emo.huhiho.comhttp://emo.huhiho.com
takpe kan?
http://emo.huhiho.com
oh goshhh..



::HATI::

Abu Abdillah al-Nu'man bin Basyir r.a berkata.."aku mendengar Rasulullah SAW bersabda,"

"HALAL itu jelas dan HARAM itu jelas, dan diantara keduanya terdapat hal-hal musyabbihat (syubhat/samar/tidak jelas halal-haramnya) yang tidak diketahui oleh kebanyakan manusia. Sesiapa yang berhati-hati dengan hal-hal musyabbihat, maka ia telah membersihkan kehormatan dan agamanya. Dan sesiapa yang terjerumus dalam syubhat, maka ia seperti pengembala di sekitar tanah larangan, hampir-hampir ia terjerumus ke dalamnya. Ketahuilah bahawa setiap raja mempunyai tanah larangan dan ketahuilah sesungguhnya tanah larangan Allah adalah hal-hal yang diharamkan-Nya. ketahuilah bahawa di dalam tubuh ada seketul daging. Apabila seketul daging itu rosak, maka seluruh tubuh itu pun rosak. Ketahuilah dia itu adalah HATI.."

(Hadith Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

zwani.com myspace graphic comments

Oct 1, 2009

Poligami?

salam..

hari ni brkesempatan mengunjungi laman ustaz hasrizal. tengok punya tgk ada la tajuk yang menarik berkenaan dengan poligami ni..tajuknya "Bahagiakan Dirimu Dengan Satu Isteri"..artikel yg sangat menarik..klik sini dan cari tajuk tu untuk membaca..
jadi kepada anda semua,jangan segan2 untuk mengunjungi laman web ni..banyak lagi cerita yang blh di jadikan iktibar dan panduan kpd kita smua..

selamat membaca..

Sep 29, 2009

::cerita hari raya::

salam..

alhamdulillah hari ni telah mula bertugas seperti biasa setelah hampir sebelas hari berada di kampung..berat rasa nak tinggalkan kampung halaman, tapi apakan daya..kerja tetap kerja..

sambutan eidulfitri biasa-biasa je,sederhana seperti yg dituntut agama..tahun ni tak buat kuih raya langsung-langsung, beli je..tu pun tak banyak..makan je apa yang ada..hari raya pertama masak bihun sup,laris..alhamdulillah habis semuanya..lemang je tak laku sbb dah ada bihun sup..haila..

disebabkan kesemua anak-anak tok tak balik beraya, jadi penat la aku nak kena buat semua kerja..aduii..nasib baik ada adik ipar n sepupu..ringan la sikit beban tu..tapi happy sebab ramai yang datang ziarah..seperti biasa kawan-kawan kampung yang tak pernah tak datang tiap2 tahun iaitu akmal n adik2 n k.ani..thanks 4 coming..

~girlz corner~

~boyz site~

hari raya kedua tak kemana-mana..duduk je kat rumah layan tetamu yang datang..malamnya dorang keluar pegi Radix Fried Chicken (RFC) tapi aku malas nak ikut, penat..dorang tu konon nak makan kat sana, skali tak boleh daa sebab dah nak tutup..bawak balik makan kat rumah la..ngeh3..nasib baik aku tak ikut..

hari raya ketiga, tok mula tak sihat..cakap pun dah lain macam..solat pun entah kemana, risau sungguh aku..bukan aku je, semua-semua yang kat rumah tu pun..bila dah nmpk bertambah teruk, mak pun call kakak-kakak n abang-abang dia..so semuanya blk kampung malam tu jugak, finally berkumpul jugak semua orang seperti tahun-tahun sebelum ni..dan tok pun makin sihat..rasanya tok terlampau fikirkan anak-anak dia tak balik beraya dgn dia, sbb tu jadi tak sihat sampai macam tu..kesian tok..so sekarang tok kat PJ, kat rumah makcik..hope tok sihat la sekarang..

hari raya keempat, jumpa dengan geng masa sekolah teknik..nieza,chaq wa n nie-own..dapat jugak jumpa setelah bertahun lamanya tak bersua..anak chaq wa pun dah setahun lebih umurnya..terkejut beruk (nasib baik tak jd beruk) chaq wa bila kami bertiga sampai kat rumah dia..dia kata tak penah pun kawan-kawan dia datang beraya sebelum ni, aduhh..sedih btl..insyaallah tahun depan panjang umur kami dtg lagi ye chaq wa..mana la tau,tahun depan ada antara kami bertiga datang bawak suami pulak..ahakk..siapa?? wallahu'alam
~chaqwa,nana,nie-own n nieza~

hari raya kelima aku n k.ani pegi beraya rumah cikgu sekolah rendah dulu..cikgu bibah takde kat rumah la pulak, so terus pegi rumah cikgo mohd noor n cikgu azizah..alhamdulillah dapat jugak jumpa, sebelum-sebelum ni kalau pegi je mesti dorang takde kat rumah..

hari raya keenam, pak ndak n pak teh sekeluarga bertolak balik ke KL..kesunyian mula mencengkam...

hari raya ketujuh anak-anak pak ndak (anak-anak dengan bekas isteri pertama) balik nak ziarah tok..5 beradik..rumah happening lagi..petang tu aku,k.rah,k.syam n k.sanah serta si kecik syafeera pegi pekan rabu kat alor setar..saje jalan-jalan dan beli-beli ape yang patut..
~dalam kete nak pegi pekan rabu~

~syafeera n her ummi~

~syafeera with her both mak ngah~

~mak lang yang ganaz~

~syafeera memalu lepas dapat duit raya..ecehh~

hari raya kelapan pegi bukit mertajam, rumah sepupu..anak-anak pak ndak tido kat situ sebab esoknya k.sham ada kes kat penang court..so yang balik rumah my family n i je termaksuk mak njang..makcik n family terus gerak balik KL dari BM, tok pun sekali..so rumah pun sunyi..
~sebelum ke bukit mertajam;with my luvly tok~

~my mum with her cucu's;adiena & shafeera~

hari raya kesembilan, pegi hantar mak njang kat rumah anak dia di kuala nerang..malam sebelum naik bas sempat singgah rumah paksu (adik abah)..tengok2 maksu dah bersalin..alahai..comel sepupu aku tu..pukul 10.30 pm terus bergerak ke stesen bas..bas yang dijadualkan pukul 11 pm tapi datangnya 11.30 pm..sian mak n abah tunggu,adik wajdi dah tido pun dalam kete..kat ruma bertambah-tambah sunyi la nampaknya..sian mak n abah..minggu depan adik fakrul dah nak balik Medan, bertambah-tambah lagi kesunyiaan..tapi takpe, minggu depan mak abah dah mula keje..so tak la sunyi..

hari raya kesepuluh aku telah pun berada di ofis ampang..huhuhu..tak bestnya rasa, tak puas duduk kat rumah..tu yang aku malas duduk lama-lama kat kampung..bukan ape, nnt time nak blk sini jadi satu macam perasaan..mula la rasa macam nak berenti keje la..hahhaa..ntah pape kan? lantak la..

tu je la kisah aku dia hari raya tahun ni..ampun maaf dipinta buat semua..moga eidulfitri kali ini telah memberikan seribu rahmat dan pengertian kepada kita semua..

adios..






Sep 17, 2009

~Hakikat Hari Raya~

Salam Alaik...

Sempena hari raya yang bakal tiba, marilah sama-sama kita merenung sebuah hadith Nabi yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik, berkaitan dengan konsep 'hari raya' yang lebih luas. Menurutnya, Nabi Muhammad saw. bersabda, "hari raya yang sebenarnya bagi orang beriman itu ada pada 5 keadaan iaitu:

1. Setiap hari ia berjalan dan bertemu seorang yang beriman serta ia tidak melakukan sebarang dosa, itu ialah hari raya baginya.

2. Hari keluarnya dari dunia dengan penuh keimanan dari tipu daya syaitan.

3. Hari menyeberang Siratul Mustakim dan terselamat dari bencana jatuh ke dalam api neraka .

4. Hari kita masuk syurga dengan selamat dan terlepas dari api neraka.

5. Hari ia menatap wajah Allah Ta'ala.

Menurut Nabi Muhammad saw. Hari Raya bagi setiap orang beriman ada pada 5 ketika; iaitu setiap hari yang dia tidak melakukan sebarang dosa, saat meninggal dunia dalam husnul-khatimah, hari berjaya melintasi Siratul-Mustakim dan terselamat dari masuk ke neraka, masuk ke dalam syurga dan hari dia mengadap Allah Taala.

Sekiranya kita tidak melakukan sebarang dosa pada sesuatu hari, itu adalah hari raya bagi kita. Kalaulah kita berusaha sungguh-sungguh menghindarkan diri melakukan sebarang dosa dengan menjauhi larangan Allah serta mematuhi segala perintah Allah, hari itu adalah sebenarnya hari yang harus dirayakan.

Saat menghembuskan nafas terakhir dengan penuh keimanan dari tipu daya syaitan juga termasuk dalam 'hari raya' yang dimaksudkan oleh Nabi Muhammad saw. Saat sakratul-maut adalah masa yang paling genting bagi setiap individu. Kesakitannya yang amat sangat bukan saja menimpa jasad bahkan rohnya juga; seperti yang digambarkan oleh ulama kesakitannya lebih dahsyat daripada dipalu dengan 1000 pedang, atau digunting dengan beberapa gunting atau digergaji dengan beberapa gergaji. Malahan dikatakan saat sakrat adalah hari kiamat bagi si-mati.

Menurut Imam Ghazali kesusahan mati itu 3, pertama kesakitan sakrat, kedua kesusahan melihat kedatangan malaikatul-maut dengan mukanya yang amat bengis dan ketiga kesusahan jika dinampakkan tempat kediaman di neraka (jika ahli maksiat). Sudahlah tidak tertahan dengan kedahsyatan yang amat sangat, syaitan pula sibuk menangguk di air keruh. Di saat inilah dia menjalankan taktik dan strategi terakhir untuk menumpaskan kita. Hanya orang yang Allah tetapkan mati dalam husnul khatimah saja terlepas dari tipu dayanya. Berjayanya kita di saat ini barulah kita dapat menikmati hari raya sebenarnya. Namun alam perkuburan merupakan alam yang penuh dengan peristiwa-peristiwa dahsyat. Bagi orang mukmin, ia merupakan satu taman dari taman-taman syurga, sebaliknya bagi orang kafir, alam barzakh adalah satu pintu dari pintu neraka.

Hari Raya seterusnya adalah hari kita berjaya melepasi api neraka selepas merentas Titian Siratul Mustaqim. Sebelum menyeberang jambatan yang direntang di atas kawah neraka, setiap individu disoal dan ditimbang amalan baik dan jahatnya. Selesai dari segala perhitungan tersebut barulah diperintah meniti Titian yang sangat tajam dan sangat halus ini. Orang yang mengikut jalan lurus semasa di dunia selamat menyeberang dengan kelajuan yang pantas. Malangnya mereka yang menyeleweng dari jalan lurus di dunia gagal dan jatuh ke dalam api neraka. Bayangkan betapa dahsyat dan ngerinya berada di jambatan yang di bawahnya terdapat lautan api yang sentiasa mengait sesiapa saja yang berdosa. Andainya terlepas dari tercebur ke neraka, barulah boleh kita berhari raya.

Hari kita masuk syurga adalah hari raya seterusnya bagi orang beriman. Terlepasnya dari neraka bermakna kita akan dimasukkan ke dalam syurga yang penuh dengan kenikmatan dan kelazatan. Syurga adalah tempat manusia pilihan. Penghuni-penguni syurga dengan muka yang berseri-seri diberikan kerajaan yang sangat luas dengan mahligai yang besar serta menikmati pelbagai juadah yang lazat-lazat. Pendeknya mereka beroleh segala kelazatan dan terhindar dari segala seksa. Inilah sebenarnya hari raya bagi orang mukmin.

Hari raya yang paling meggembirakan orang beriman ialah di saat memandang wajah Agung Ilahi. Inilah kenikmatan yang paling agung dan lazat sehingga terlupa kelazatan dan kenikmatan syurga. Ia merupakan puncak atau klimaks kenikmatan orang beriman.

Memandangkan kita belum pun menempuh saat-saat di atas, sepatutnya kita berasa cemas dan berwaspada. Dalam masa kita bersuka ria menyambut hariraya ini, lintaskanlah di hati sanubari kita bahawa hari raya sebenarnya belum kita tempuhi lagi. Amat jauh terpesongnya budaya kita yang menyambut hariraya dengan maksiat seperti hiburan, nyanyian, tarian dan pelbagai kegilaan yang melupakan kita akan hari raya sebenarnya. Hari Raya Idilfitri hanya satu gambaran atau tamsilan bagi kita merenung bahawa Allah akan membalas dengan ganjaran baik jika berjaya melepasi rintangan hawa nafsu dan mengendalikan hidup mengikut cara yang Allah redhai.

Mudah-mudahan hari raya yang kita hadapi ini tidak berakhir di sini saja, sama-samalah kita berdoa semoga ia berterusan sehinggalah kita berjaya melepasi sakratul-maut, titian siratul-mustaqim, menjadi penghuni syurga dan akhirnya mengadap zat Allah Taala di syurga kelak. Amin..

dikesempatan ini, ribuan keampunan dipinta pada sesiapa yang mengenali diri ini..
salam eidulfitri 1430h..

::yanafeehily::
::27ramadhan1430::

Yana Feehily 2008-2011 © All Rights Reserved
Ini Blog Saya