Jan 18, 2012

Kenapa jadi begini?

Assalamualaikum..

Bila baca entri terbaru cikgu ma, aku rasa beban aku makin bertambah. Bila tengok gambar dan cerita-cerita pasal gejala yang tak sudah-sudah, rasa macam nak botak je kepala. Bila setiap hari orang call pasal anak dia dah mengandung anak luar nikah, rasa macam kepala otak ni dah tak boleh nak terima dah. Stress.

Sedih.

Kecewa.

Makin lama makin menjadi-jadi seolah-olah macam tak ada pendekatan untuk membendung gejala sosial dikalangan remaja masa kini. Padahal berlambak kot. Tapi kenapa nampak macam tak berkurang malah makin teruk? Tolong jawab sat..

Kadang-kadang aku dengar jugak perkataan fedup dari warden. Aku sendiri pun terkadang mengungkit jugak apabila seseorang pelatih tak berubah even dah dibimbing selama 13 bulan disini. Aku cakap kat ibu, sia-sia ja dia duduk sini.

Lalu ibu tegur aku. Dia kata kita tak boleh fikir macam tu. Dorang tu semua amanah kita. Bila kita ni buat kerja dakwah kita  tak boleh mengungkit dan merungut, nanti lagi sia-sia usaha kita. Penat saja tapi satu pahala pun tak ada. Kena ingat yang Allah takkan tanya berapa orang dah yang berjaya berubah tapi dia tanya apa yang dah kita buat. Dorang berubah atau tak, itu bukan kerja kita. Yang penting kita ikhlas. Dan jangan lupa, bila kita buat kerja-kerja macam ni, dugaan dan cabaran dah tentu terbentang depan kita.

Satu lagi ibu kata kita beruntung sebab Allah pilih kita di jalan ni. Bukan semua orang boleh buat. Bukan semua orang mampu. Jadi kita kena buktikan dan teruskan usaha ini. Korang semua kena ingat tau, walaupun tak semua orang mampu, tapi hal-hal macam ni adalah tanggungjawab semua. Kami jalankan tanggungjawab kami, masyarakat pun jangan lupa bagi sokongan sebagai tanggungjawab bersama.

Tolong doakan ye!

p/s - kalau nak tahu lebih lanjut tentang program ni, boleh tanya saya.

Yana Feehily 2008-2011 © All Rights Reserved
Ini Blog Saya