Apr 20, 2010

apa kesudahannya?

salam..

hati bertambah bingung? mana ada..

apa ye nak dikongsikan kat sini? sebenarnya macam-macam yang nak diluahkan. masa kat kampung lagi, aku dah mereka-reka ayat macam mana nak taip disini. macam-macam yang berlaku kat kampung. asal niatnya nak balik kampung tiga hari saja, tapi terus jadi seminggu. bila dah balik, macam-macam hal yang jadi.

ok, mula dengan hari pertama..

sampai di sungai petani pukul 5 pagi, hari jumaat dan abah tak dapat ambik. disebabkan aku berdua dengan salina (sepupu) jadi kami tekad untuk naik kereta sapu. yalah, takkan nak tunggu disitu sampai pukul 9 pagi sebab bas mula ke sik mula gerak waktu tu sebab hari jumaat. jadi berlaku tawar menawar dan akhirnya pakcik tu setuju dengan harga RM35. murah dah tu.

sampai dirumah tepat-tepat time orang azan subuh. alhamdulillah selamat sampai. mak dan abah terkejut tengok kitorang dah terpacak kat depan rumah. "balik sini naik apa?" tanya abah. mak pun tanya soalan yang sama. abah tanya berapa ringgit orang tu ambik? RM35 tu abah kata murah sangat dah. mana orang tu tak ambik murah, dia sangka aku ni student. padahal yang studentnya si salina tu saja. hehe..nasib la kan, maklum la aku still nampak macam pelajar meski umur dah 26 tahun. tu tandanya aku ni awet muda..chewahh..

tengah hari, mak abah ke rumah kak ta kat kuala nerang dan aku terus ke jitra (rumah sarah) dalam pukul 3 sampai kat sana. masa dalam perjalanan tu, elok saja aku sampai kat plaza tol, si nasir tu mesej tanya dok buat apa. jadi aku pun terus bagitau perancangan nak jumpa. terkejut dia bila dapat tau aku dah ada kat tanah hijau kuning ni. dia telefon dan aku pulak terpaksa berhenti kat tepi jalan untuk jawab call dia (tak sukalah!). bila aku bagitau aku nak jumpa kawan, dia pun dengan selamba bagi cadangan nak jumpa time aku balik nanti, sebab dia tau aku sorang-sorang saja pegi jitra. hampeh! ingat aku setuju?

sampai kat rumah sarah, salam dengan umi dia then aku solat. lepas tu makan. sarah masak keli sambal. umi dia masak gulai nangka. nyum nyum, sedapnya. lepas makan bergerak ke sekolah menengah kebangsaan mergong, sekolah tempat praktikal sarah dan wan. wan tinggal di asrama sebab selain cikgu praktikal, dia juga dilantik sebagai warden. ahaks..

kat situ, aku cerita pasal nasir nak jumpa, depa pulak suruh nasir datang jugak. aku pun mesej la dia tu. dia pun cakap ok. jadi kitorang terus pegi ke medan selera dekat-dekat dengan insaniah sana. bila dah dekat insaniah, aku teringat yam pulak. yam study kat situ kan..terus telefon yam dan yam bagitau dia takda transport nak datang kat aku. aku pun kata takpa, nanti kak ngah p ambik yam.

masa tu dah lewat petang pun. sarah dan wan pujuk aku jangan balik. aku call abah tnya dah balik ke belum. abah pun belum balik lagi jugak. sarah dan wan siap pujuk abah aku jugak nak suruh aku tidur kat situ. abah takda hal. jadi, aku pun tak jadi balik rumah hari tu dan buat keputusan untuk bermalam di alor setar saja.

nasir pulak sampai dalam pukul 7 macam tu. orangnya biasa saja. kecil2 comel gitu. ok la. tapi aku tak tau nak bersembang apa sebab hati ni tak berapa suka kot..wan yang banyak tanya. elok je azan maghrib, nasir mintak diri. masa tu hujan dah lebat dan kami terpaksa berlari-lari ke kereta. solat maghrib dia bilik wan dan lepas tu terus ke rumah yam pulak.

nak cari rumah yam pun satu hal. maklum sajalah malam..tak perasan sangat jalan yang mana, lorong yang mana. sambil drive, sambil bercakap dengan yam di telefon. sarah dan wan tukang tengok signboard. akhirnya, jumpa jugak. alhamdulillah...yam sambut kami dengan senyuman dan kami bawakan sate sebagai balasan.

sekejap sangat bersembang dengan yam. tak puas pulak. malam makin lewat. aku pun terpaksa kidnap yam untuk malam ni, macam wan dan sarah kidnap aku. yam setuju untuk ikut aku bermalam kat rumah sarah. yeyy..sebelum tu telefon anis, kononnya nak kidnap dia jugalah tapi malangnya dia sakit perut pulak. berempat saja la nampaknya.
aku dan yam bersembang sampai pukul tiga pagi. wan dah sampai ke mesir rasanya, melawat piramid disana. tak lama lepas tu sarah pun ikut serta. lepas pkl 3, aku dengan yam pulak ikut rombongan ke mesir dengan penerbangan terakhir...zzzz..selamat malam (walaupun dah pagi sebenarnya)

panjang pulak cerita ni. ni baru satu hari satu malam. larat ke nak menaip? taip sikit-sikit sajalah. esok cerita untuk hari kedua pulak. bersambunglah nampaknya. sekian untuk hari ini. jumpa lagi esok kalau dipanjangkan umur. babai....

5 respons:

maazah said... [Reply to comment]

Salam
bestnya cerita..kalau kak cik ada boleh join tuh...dekat ja tuh..dgn rumah..ok teruslah cerita pengembaraan semoga ia dirahmati..Allah..sambung tau jgn xsambung...nak tau kesudahan..

atIEsAyAnGkAmU said... [Reply to comment]

huhuhu...ape yg menarik kat cni...

ermmm...part jumpe dia tuh...
hehehe....
tp nk wat cmner...hati da tkk suke..tkleh pakse2...ngeeeee~
maybe akan ade yg lg baek lg...dan lagi....

Anonymous said... [Reply to comment]

salam..
ada nama anisla..hehe.tq,k.ngah..even cte psai sakit perut je pun..heee

shi3la said... [Reply to comment]

salam kenal...

kiter xchange link yerk...rase macam pestime singgah sini

imansyifa' said... [Reply to comment]

maazah: hehehe...dekat ka ngan umah kakcik? tak tau plk..takpa, nnt bila2 angah p, kami p serang umah kakcik plk..hehhee

atie: part tu la yg paling tak best atie..hehehe..jumpa member2 tu yg plg syok...

anis: hehehe..ada lg tau anis..cerita pasal nasik ayam..nyum3..


shi3la: silakan...trm kasih sudi ziarah.. :)

Yana Feehily 2008-2011 © All Rights Reserved
Ini Blog Saya