assalamualaikum semua..
mood mengupdate blog sudah sampai. malam tadi tidur dapat mimpi indah..terus rajin nak update blog. mimpi indah la sangat. tolong la. ok tipu je. tak ada kena mengena dengan mimpi. nanti ntah apa-apa mimpi pulak yang korang fikir. bukan boleh percaya sangat korang ni..ok stop. aku percaya. sebab korang semua baik-baik dan manis-manis sampi kena hurung dengan semut.
belajar memasak? amboi kau fazhana, sejak-sejak nak kahwin ni rajin pulak ye. kalau tidak, haram la masak tu. makan je reti. oh please ok, aku memang rajin je masak. cuma malas tu lebih banyak dari rajin. ahaks..hari ni nak masak apa? mari kita buat begedil. dulu-dulu masa belajar kat sekolah teknik, tak sempat cikgu nak ajar buat begedil. mana nak sempat kalau dah bengkel terpaksa ditutup dua bulan sebab satu kelas cirit birit dek keracunan makanan. bukan satu kelas je, budak kelas lain yang makan masakan kita orang pun kena jugak. ambik kau, masak sampai macam tu. hebat sungguh batch aku ni. bravo la..kita memang best! cipta sejarah tau..jangan tak caye pulak. cuma tak masuk dalam malaysian book of records je.
*kan aku dah melalut terbuka sejarah lama..
berbalik kepada begedil tadi. kang membebel je, masak ke mana apa ke mana. apa kau ingat kau chef wan ke cik nana oii? chef wan tak apa la, dia terrorist masak sambil bercakap sedap jugak. kau tu kalau masak sambil bercakap mungkin begedil tu bertukar rupa jadi bubur kentang kot (?) ok ok..berbalik kepada tajuk asal.
hari ini buat begedil ayam. ada chef yang akan ajar. chef la sangat. sebenarnya dia tu (chef tak bertauliah tu) staf praktikal dekat tempat aku. baru je datang tapi kami dah jadi kamceng tau..aween namanya. dia orang johor, jadi orang johor ni memang pandai (kot) buat bergedil. eheh.. dia pandai la.. dia la yang akan ajar. maksudnya kami buat sama-sama sebab walaupun aku tak pandai tapi aku reti jugak. nak jugak tu. ^_________^
picture source |
ok bahan-bahan yang digunakan
~kentang yang digoreng
~ayam mlm tadi
~daun sup
~lada sulah
itu saja bahan-bahan.. ops lupa, telur sebagai agen untuk mencantumkan adunan tadi. senang kan? rasanya adik korang yang standard one pun boleh buat apa. cuma jadi dengan tak jadi saja. haha..lawak tak? tolong la gelak. penat tau fikir idea nak buat lawak.
jadi kentang yang telah digoreng tadi (jangan potong nipis-nipis, potong macam wedges tu) akan dilenyek. ayam tu kena la racik-racik ataupun tumbuk. lepas itu gaulkan sekali. potong daun sup dan masukkan kedalan adunan. bila dah siap, bentukkan la bulat-bulat. kenapa tak buat bentuk lain? ah ikut kau lah nak buat bentuk apa. kalau kau pandai sangat buat la bentuk bintang ke binatang ke. itu terpulang kepada kreativiti masing-masing. masak ni kan seni. so berseni la sikit. jangan tiru macam saya yang sedikit rajin tapi banyak malas. ahah..
bila dah siap buat bulat-bulat (leperkan sikit) celupkan dalam telur dan goreng dalam minyak yang dah dipanaskan. eh, takkan nak panaskan minyak pun aku nak beritahu..goreng sampai korang rasa dah nampak garing kat luar. kira ok dah la tu. bukan kena goreng lama-lama pun.
ok dah siap pun begedil kita puan-puan ye. senang tak? resepi macam ini main petik jari pun sudah siap apa. ingat ada magik ke main petik-petik jari boleh siap. lain la kalau pergi beli di kedai. kelip mata je dah ada kat depan. hahaktuih. jangan malas ok? sila rajin.
ok la nak pegi mandi lepas tu nak start buat bergedil..amboi kau ingatkan cakap beria tadi dah siap buat, baru nak pergi buat rupanya. sangat hampeh. harus la kena lempang laju-laju T___T tolong la ucap terima kasih kat aku sebab aku dah bagi resepi dulu sebelum aku cuba. hahahhaa..
************
p/s ~ sebenarnya resepi ni aku memandai sendiri je..pandai tak aku? kalau berani cuba la ^_____^
2 respons:
hahaha...
begedil yeahhh..
letak black pepper sedap jugakk...
plus udang kering..
for sure mangi itu begedil...
wahh..lapar balik sehh...!!
heheh..td letak jugak black pepper..tp tk tahu plk blh letak udang kering..lepas ni boleh la cube..nyummy..tq tlg tmbh resepi bg sedap..hihii
Post a Comment