Nov 14, 2011

Tersasar...

Assalamualaikum..



Hari ni ntah kenapa otak aku melayang sampai aku terlajak ke shah alam padahal nak pegi sungai buloh je. Padahal hari hari lalu jalan yang sama ntah macam mana la aku boleh tak nampak simpang nak keluar sungai buloh tu.

Satu sebab mungkin aku berkhayal kot. Ataupun aku memang tak perasan simpang tu sebab silau, matahari  baru nak naik.

Tak pasal je kena redah jammed kat shah alam tu.

Tak pasal pasal kena bayar tol banyak kali.

Tak pasal pasal buang minyak kereta macam tu je.

Tapi apa apa pun, semuanya ada hikmah yang kita tak tahu. Pasti ada rahsia Allah yang tersembunyi. Jangan kita mengeluh tetapi sepatutnya bersyukur dan fikir yang baik baik saja.

Suami aku jenis orang yang tak suka kalau tersesat jalan. Kalau aku tersalah tunjuk arah mesti dia marah. Tapi aku tak kisah sebab kalau tersesat, masa tu la kita dapat tahu jalan yang kita tak tahu. Betul tak? Nanti bila kita lalu kat situ kita dah tahu dah.

Tapi suami aku tu tetap la begitu. Masih jugak marah marah dan tarik muka bila tersalah jalan. Tetap jugak tarik muka dan membebel bila tersesat walaupun aku dah explain hal kat atas tu. Ye la..bukan senang nak ubah sikap orang kan.. Pelan pelan kayuh.. ^^

Sesat jalan ni sama la macam hidup kita. Kadang kadang kita mungkin akan tersasar atau tersalah buat keputusan. Apabila kita tersesat, cepat cepat la kita cari jalan pulang. Jangan biarkan diri kita terus tersesat dan tersasar lebih jauh. Kalau dah nampak jalan untuk u turn, cepat cepat u turn tau? Tak perlu nak tunggu lagi dan jangan malu nak bertanya.

Kesimpulannya, tolong la jangan berangan masa korang drive. Kalau tak..Jadi la macam aku tadi. Ni kalau balik cerita kat suami, confirm la kena membebel lagi kan. Jadi, diamkan saja.


p/s - berhati-hati dijalan raya.

16 respons:

eeiyss said... [Reply to comment]

is pun penah tersesat..sebab direction kat putrajaya sangat memeningkan..baru2 mula qeja sana dulu..hehhee...nek muto lak tu sensorang...gelabah... tapi pengalaman tu kiter kenang2..sangat manis... insyaALLAH

atIEsAyAnGkAmU said... [Reply to comment]

hehehe...
nana + hubby sesat ek...
gunalah gong tuk bertanye...
ckp kat incik hubby : bwk bersabo ye incik abg..

hakak CNN said... [Reply to comment]

kalau drive sambil berangan memang bahaya..bukan takat takut sesat kemana hala jerk tapi takut tercuai lalu tereksiden atau sebabkan kiter org len plak terrr jebak...ishhhhhh takuttt lahhh...

alien said... [Reply to comment]

kalau tersesat time kejar masa mmg hot kot
hehehe

Jue said... [Reply to comment]

Jalan kat sne kan simpang siur..asyik berubah jeak..mau tak sesat..jue lg lama tak g kl..aishhhh maybe fail terus..huk3

Mrs Sufatiha Infinity said... [Reply to comment]

slam nana...haha garang gak cik amir tu ye...

yana-feehily said... [Reply to comment]

btl tu eeiyss..mmg jadi kenangan kan..

yana-feehily said... [Reply to comment]

hehehe..tu la atie..dah ckp bersabar, tp dia marah jgk..last2 nana merajuk baru dia ok..heheh

yana-feehily said... [Reply to comment]

btl tu hakak..tp insyaallah yana still tumpu lg kt jalan..cuma tak perasan simpang.. ^^

yana-feehily said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
yana-feehily said... [Reply to comment]

btl la tu ain..sgt hot..huhuhu

yana-feehily said... [Reply to comment]

meh la cuba jue..dulu bawak motor je..skrg bawak kete plk..hehhee..

yana-feehily said... [Reply to comment]

garang gak teha..tp nana ni kuat melawan..hahaha

eeiyss said... [Reply to comment]

❤ ❤ ❤

Kancil 8349 said... [Reply to comment]

hehehe....kancil pun pasti marah kalau macam tu...sebab ada ada ko pilot...dia bantuan kepada pemandu...kalau dia leka..maka hancur perjalanan tersebut...hehehe...biasalah...

yana-feehily said... [Reply to comment]

hehe..kancil pun lelaki sama la mcm suami yana ^^

Yana Feehily 2008-2011 © All Rights Reserved
Ini Blog Saya