Aug 29, 2008

~Persahabatan~

salam buat semua..moga sentiasa diberkati Allah..

PERSAHABATAN?

bercakap psl sahabat ni susah kan..bg aku rasanya smpai sekarang aku tak tau samada aku ni ada ke tak sahabat sejati..sahabat yg sanggup berkongsi susah dan senang..sahabat yg sanggup bersama-sama tak kira dalam apa jua keadaan dan sanggup ketawa dan menangis dia waktu kita gembira dan sedih..

kawan mmg ramai..kawan baik pun ada tp sahabat sejati yg sanggup mati utk kita seperti para sahabat di zaman rasulullah mmg takde..ye la..zaman sekarang ni mana la kita nak cari yg sanggup sampai macam tu kan..klu ada mungkin seorang dalam sejuta..huhuh
yang ramainya kawan waktu suka..waktu duka? klu kawan waktu suka ada 10,kawan duka plk mungkin hanya seorang..

tapi aku cukup2 berterima kasih pada kawan2 yg mengenali diri aku selama ni..aku bersyukur sbb kawan2 aku sanggup berkawan dgn aku..kebanyakannya sanggup berkongsi suka dan duka..klu ada masalah,masing2 berkongsi untuk selesaikannya..
terima kasih kawan2 smua..terima kasih atas segalanya..

macam mana kita nak mencari sahabat sejati?

berpesan al-qamah kpd anaknya..
"Wahai puteraku! Sekiranya engkau merasakan perlu untuk bersahabat dengan seseorang maka hendaklah engkau memilih teman-teman yang memiliki sifat yang berikut:

~Jika kamu ditimpa oleh bencana maka temanmu itu akan cuba melakukan sesuatu untuk menghilangkan dan meringankan kesusahanmu itu.

~Jika kamu meminta sesuatu bantuan atau pertolongan dari teman itu maka ia akan segera mengusahakannya.

~Jika kamu merancangkan sesuatu maka temanmu itu akan turut membantumu dengan memberikan pandangannya.

~Jika kamu bercakap-cakap dengannya maka temanmu itu akan membenarkan kata-katamu.

~Jika temanmu itu melihat sesuatu yang tidak baik dari perbuatan atau perkataan atau perkataanmu maka dia akan menutupinya.

~Jika kamu mengeratkan hubungan persahabatan dengan temanmu itu maka dia akan membalas dengan baik pertalian persahabatan itu.

~Jika kamu menghulurkan sesuatu kebaikan (hadiah) kepada temanmu itu maka ia akan menerimanya dengan baik malah ia membalasnya kembali.

~Jika temanmu itu mendapat sesuatu kebaikan dan kebajikan darimu itu maka ia akan mengingati, menghargai dan menyebutkan akan kebaikanmu itu.

~Jika kamu berdiam diri atau kerana malu untuk meminta sesuatu darinya maka dia akan bertanyakan akan kesusahanmu itu.

~Jika kamu berselisih faham dengan temanmu itu maka ia lebih rela mengalah demi untuk memelihara persahabatanmu itu.

so..sama2 kita fikir,apakah kita ada kawan sebegini? tapi apa yang penting,adakah kita mempunya sifat2 sepertimana yang dipesan oleh al-qamah kpd anaknya..kalau takde,sama-samalah kita berusaha ke arah itu..mudah-mudahan kita blh menjadi sahabat sejati kpd sahabat2 kita..amin.

masa study dulu ada sorg kakak senior sebut psl persahabatan dlm usrah..tak igt pesanan tu dr sapa tp dia yg menyampaikan kat aku n sahabat2 lain..dia kata klu nak kekalkan perhubungan persahabatan,jgn igt kebaikan kita pd kawan tp igt la kebaikan yg pernah dia buat pd kita walaupun sekali dia berbuat baik dan lupakan kesalahan yg pernah dia buat walau berkali2 dia buat salah..insyaallah persahabatan yg terjalin akan berpanjangan seandainya kita saling maaf memaafi...

sempena ramadhan yg bakal tiba,mohon maaf dipinta seandainya diri ini pernah mengguris hati dan perasaan sahabat2 semua..moga ramadhan kali ini lebih baik dari tahun2 sebelumnya..

0 respons:

Yana Feehily 2008-2011 © All Rights Reserved
Ini Blog Saya