Jun 24, 2009

..::bulan rejab::..

salam untuk semua..

pejam celik pejam celik hari ni dah masuk bulan rejab thn 1430h..credit to atie sebab ingatkan diri ini..tak sangka cepat sungguh masa berlalu,rasa macam baru je puasa dan sambut raya..iskk..

alhamdulillah aku masih diberikan kesihatan yg baik utk berpuasa sempena 1 rejab hari ni..datang setahun sekali jugak bulan rejab ni kan..lagipun bulan rejab ni bulan Allah seperti yg diriwayatkan,RAsulullah saw bersabda "ketahuilah bahawa bulan rejab itu adalah bulan Allah"

kalau allahyarham tokwan ada,dia puasa 3 bulan berturut-turut..bulan rejab,syaaban dan ramadhan..kuat betul tokwan..tapi sebenarnye puasa tu yg banyak menyihatkan dia..tokwan meninggal tak sakit apa pun,terjatuh dalam bilik air..hmm..rindu tokwan...moga tokwan ditempatkan dikalangan org yg beriman..al-fatihah..

berbalik pada bulan rejab..dalam bulan rejab ni jugak terdapat satu peristiwa besar dlm sejarah islam iaitu isra' mikraj..ape tu? kalau tak tau search je kat internet..hehhee..isra' mikraj 27 rejab bersamaan 20hb 7 nnt,masa tu jgn lupa puase ye..banyak hikmahnye..nak komen banyak2 takut tersalah fakta pulak..so korang cari la sendiri ye,apa hikmahnya berpuasa di bulan rejab nih..

kat sini ada satu riwayat pasal bulan rejab yang aku jumpa..

Nabi S.A.W bersabda.."sesungguhnya didalam syurga itu terdapat sungai yg disebut sgb sungai rejab,airnya lebih putih drpd susu dan lebih manis drpd madu. barangsiapa yg berpuasa satu hari di bulan rejab,Allah akan memberinya minum dari sungai itu.." riwayat Baihaqi..

so hari ni aku sorang aje yg puasa,tak tau la nak berbuka kat mana hari ni..nak masak mmg la tersangat tak sempat (malas ckp je mls)..hehehe..mungkin kat arina seafood kot..hari-hari muka aku n kawan2 makan kat situ sampai waiter dengan tukang2 masak tu dah tau kitorg nak makan ape..hishh..wat malu aje,anak dara makan kat kedai hari2..hahaha..bior la,asalkan kenyang..masak pun wat rugi gas aje..(alasan tak blh pakai)

ok la..takat ni je dulu..pada yg puasa,selamat berbuka nnt..yg aku tau pose hari ni atie dgn mom dia...selamat berbuka atie,makcik..makan elok2 tau..

adiosss..





2 respons:

atIEsAyAnGkAmU said... [Reply to comment]

wowieeeeeee...

buka ape kamu smlm haaaaaa..

ikang bakar lgi?hehhee...

imansyifa' said... [Reply to comment]

hehehe..takde la..mkn nasik goreng kampun aje..awak makan mesti lg sedap kan..ye la,mak masak...heheh

Yana Feehily 2008-2011 © All Rights Reserved
Ini Blog Saya