Oct 21, 2011

Kenapa Orang Susah Nak Bersedekah a.k.a Menderma?

Assalamualaikum..

Semalam cakap pasal hutang, hari ni jom cakap pasal sedekah pulak.

Alkisahnya pelatih-pelatih kat tempat aku ni bakal dapat english teacher yang baru sebab yang lama dah sambung belajar buat ACCA. Teacher baru ni aku panggil kak fahimah dan dia adalah ejen takaful BSN prudential sepenuh masa.

Jadi semalam dia datang jumpa ibu (my boss) dan aku kat RS untuk interview. Rupa-rupanya kak fahimah ni orang yang dermakan baju-baju kat rumah RS sebelum aku kawen hari tu. Aku tak pernah jumpa cuma cakap kat telefon ja. Baju yang dia bagi tu baju dari butik dia sendiri, let go sebab dah tutup butik atas masalah peribadi.

Sebelum dia sedekahkan baju-baju tu dia ada pergi bukak meja kat satu bazar dan dia tak letakkan harga untuk baju tu. Siapa yang nak, bayar je berapa pun dan duit tu dia akan sedekahkan kat masjid. Tapi kalau korang nak tahu, dia cakap tak ada seorang pun datang beli baju-baju dia tu. Pelik tak?

Kenapa ye tak ada orang berani tampil ambil baju dan berikan duit untuk disedekahkan ke masjid ni? Padahal banyak manfaat yang kita dapat. Dapat baju + pahala sedekah. Pada aku orang-orang tu mungkin

  • malu
  • sombong
  • takut orang kata dia riak
  • tak percaya

Apa-apa pun kemungkinan yang lain, semuanya adalah alasan sedangkan benda yang kita nak buat tu benda baik. Satu sebab lain adalah kita tidak menjadikan bersedekah itu budaya dalam hidup kita jadi kita rasa segan dan fikir benda-benda yang tak sepatutnya kita fikir.



Yelah, bila bagi sikit nanti orang tu cakap kita kedekut. Nak bagi banyak nanti orang kata kita ni nak menunjuk-nunjuk pulak. Last-last tak payah bagi langsung. Kenapa kita nak fikirkan pasal apa orang nak kata sedangkan penilai sebenarnya adalah Allah! Asalkan kita ikhlas, kita sedekah sekupang pun dah dapat ganjaran yang besar.

Dulu aku sendiri pun selalu fikir macam tu tapi sekarang aku cuba ubah dan Alhamdulillah dah berjaya. Bersedekah tak mengurangkan sikit pun duit kita malah insyaallah akan bertambah dan yang paling penting adalah BERKAT.

Pernah ke korang tengok orang yang selalu bersedekah tu jatuh bangkrap?

Pernah ke korang tengok orang yang selalu menderma ni jadi papa kedana?

Pernah ke korang tengok orang yang suka memberi ni hidup dia merempat?

Rasulullah SAW bersabda ;

"barangsiapa yang bersedekah dengan sebiji kurma yang diperolehi dengan usaha yang halal sementara Allah tidak menerima kecuali yang halal, Allah akan menerimanya dengan tangan kananNya (yakni menerima dengan berkahNya). Kemudian Dia melipatgandakan berkahNya bagi pelakunya sebagaimana seseorang daripada kalian melipatgandakan maharnya. Bahkan satu suap akan menjadi sebesar Gunung Uhud ".

Apabila kita bersedekah, orang yang menerima tu akan mendoakan kita. Sebab tu la tangan yang memberi lebih baik dari menerima. Lagi banyak kita memberi atau bersedekah lebih luas rezeki yang Allah bentangkan untuk kita. Percayalah.

Aku tau sekarang ni ramai orang takut nak bersedekah sebab dah banyak sindiket tipu menipu kat luar sana. Gunakan budak-budak, buat-buat cacat dan macam-macam lagi. Apa-apa pun kita tak perlu nak fikirkan semua tu. Dia tipu, itu urusan dia dengan Allah. Bila kita asyik nak fikirkan semua tu sampai bila-bila pun kita tak bersedekah dan jadikan ianya budaya dalam hidup kita.Cuba bayangkan bila kita bersedekah, berapa ramai orang yang tak hidup merempat dan kebuluran. Fikir-fikirkanlah.

picture credit to blog farhanaziz


p/s - tak perlulah cerita kat orang berapa banyak kita bersedekah!

terima kasih sudi baca ^^

6 respons:

atIEsAyAnGkAmU said... [Reply to comment]

sedekah senyuman pun boleh kalau kite btul2 tidak berkemampuan dlm wang ringgit...

ngeeeeeeee :)

yana-feehily said... [Reply to comment]

btl tu atie..senyum pn sedekah...tp ada jugak orang yg tak mmpu nak sedekah ngan senyum ni..huhu

kokser kokdam said... [Reply to comment]

=)

yana-feehily said... [Reply to comment]

kokser kokdam..terima kasih kerana bersedekah :)

IFA Athirah said... [Reply to comment]

ayuh!

Luna Shoppe said... [Reply to comment]

Salam. Tumpang promo ye. Jemput datang ke Luna Shoppe. Ada pelbagai jenis bag&tudung. Diskaun dan mystery gifts dari Australia menanti anda!

Blog: http://lunashoppe.blogspot.com/

Yana Feehily 2008-2011 © All Rights Reserved
Ini Blog Saya