Nov 2, 2011

Kisah Penjaga Tol

Assalamualaikum..

Siapa yang pernah join training ESQ 165? Kepada yang pernah join mesti pernah dengar pasal kisah penjaga tol. Kepada yang tak pernah pergi, silalah join dengan kadar yang segera sebab tak rugi tahu? Yuran mahal? Ala..sekarang ada EFA (ESQ For All) tak la mahal sangat pun. Apa la sangat duit tu kan kalau nak dibandingkan dengan ilmu yang kita dapat..

Tapi hari ni bukan nak cerita pasal kisah penjaga tol yang Pak Ari jumpa tu. Tapi nak cerita kisah penjaga tol kat negara kita yang "satu malaysia". Selama korang dok bayar tol bila lalu kat highway tu, berapa kali korang dapat senyuman ataupun ucapan salam dari penjaga tol tu?

Huh..aku sebenarnya cukup bengang kalau penjaga tol tu muka macam orang berak sembelit tak pun macam jeruk terlebih cuka. Kita bagi salam, jangan kata nak jawab..senyum pun tidak. Rasa macam nak sound oi aku bagi duit kat kau, patutnya kau suka tapi aku ni bukan la jenis macam tu kan.

Apa la salahnya senyum dan ucap selamat pada orang. Rezeki pun bertambah berkat. Contohi la kisah penjaga tol yang Pak Ari jumpa tu. Bukan susah pun nak senyum tu, dapat pahala apa? Bila korang senyum orang pun suka je nak bayar tol tu tanpa rasa rugi. Ini tidak...menyesal aku lalu highway.

Mesti ada orang kata, guna la touch n go or smart TAG kan? Memang aku guna, tapi kalau untuk urusan kerja kena la jugak guna lorong tunai sebab nak ambik resit. Tapi kan bukan semua pekerja yang muka dia macam baru lepas putus cinta tu, ada juga yang bagus sangat. Bagi salam, ucap terima kasih. Kan seronok macam tu? Penjaga tol mesra, pengguna highway pun bahagia (tagline ntah apa apa).



terima kasih sudi baca ^^

10 respons:

Jue said... [Reply to comment]

Duk kuantan nie..xtau la kan yunk..sbb xde tol..tp ms duk kl dlu selalula kena cam 2..muka jurutol..ketat cam pea ntah..aduhaiiiiiiiiii..senyum xley ke..cam kita nie pesalah lak..xboleh blah mber jue siap sound 2..hahahahaha..tekanan dak tol 2..huuuuuuuuu

Anak Wak Mail said... [Reply to comment]

hahaha..kalau orang kat tol ni..setakat ni ok je semuanya..hehe..selalu saya yang senyum lebar,,sebab seonok jumpa org kat tol..boleh tak?haha..

yana-feehily said... [Reply to comment]

hehee..bagus la ada keberanian nak mengesoundkan org yg muka kelat ni ija..kdg2 nk jugak ckp, akak ni cantik, klu senyum lagiii cantik..hahha

yana-feehily said... [Reply to comment]

@anak wak mail : selalunya klu kat tol ni, saya pun akan bg salam n senyum. klu yg jawab n senyum blk tu seronok la kita..ini tak..masam mencuka..geram aihh

hahhaa..kenapa suka jumpa org kt tol tu? haa..suka yg lelaki ke perempuan? hehhe

atIEsAyAnGkAmU said... [Reply to comment]

nannaa...
dia sedang menunjukkan keserius'annyer membuat keje..


yea...tulun paham..ye...yea..


hahahhaakkkk..tuihhh....


sabo je la pn nanananana...

yana-feehily said... [Reply to comment]

hahaha..serius la sgt keje tol tu..cehh//

Mrs Sufatiha Infinity said... [Reply to comment]

salam nana...atie tolong jawab bg pihak pekerja2 tol semalaya...hehe

yana-feehily said... [Reply to comment]

tu la teha..baik sgt atie ni..hihihi

fnd said... [Reply to comment]

tambah gaji mereka,lantas mereka senyum spnjg hari

yana-feehily said... [Reply to comment]

mcam tu ye fnd..hmm..

Yana Feehily 2008-2011 © All Rights Reserved
Ini Blog Saya