Feb 17, 2012

Takutlah hanya pada Allah.

Assalamualaikum..

Percaya hantu tak? Tidak  Aku ciptakan jin dan manusia kecuali beribadat kepadaKu (Adz Dzariyat :56)


Kat ofis aku ni, yang paling awal sampai memang la aku dan brother jo je. Tapi hari ni brother jo outstation, sorang-sorang la nampaknya. Staf lain kalau tak pukul 9-10, susah nak nampak muka. mentang-mentang takda punchcard.^__^

Macam-macam cerita sebelum ni aku dengar pasal makhluk Allah nan satu tu kat ofis ni. Bila dok sorang-sorang mula la teringat satu persatu. Tak suka betul. Tadi ada ke patut dalam dok sunyi sepi tu tiba-tiba air mineral tu blup blup turun macam ada orang ambik air, padahal kat dalam ofis time ni memang aku sorang je terkontang kanting. Korang kalau duduk kat tempat aku fikir apa?

Tapi aku malas nak fikir luar alam. Aku terus je BW sana sini (sebelum ni bila dengar macam-macam bunyi sangat, aku pasang ayat Ruqyah. ) Alhamdulillah tak lama lepas tu Kak Ros cleaner sampai, terus ofis jadi bising dengan vacuum cleaner dia tu..Hehe

Jadi kesimpulannya, bila duduk sorang-sorang jangan la dok fikir yang bukan-bukan. Tambah-tambah dalam gelap. Tengok penyapu pun kita kata hantu! Makhluk tu pun sama macam kita jugak-hamba Allah, jadi jangan dok takut lebih-lebih na sebab kita hanya perlu takut pada Allah.

Jumpa lagi.

22 respons:

Yana Libra said... [Reply to comment]

huhu~~~
betul2...tapi kadang2 rasa seram tu tetap ada.. :p

yana-feehily said... [Reply to comment]

hehhee..mmg seram pun..bulu roma meremang punya..

-Incek Fik- said... [Reply to comment]

kalau kita dok fikir perkara yang bukan-bukan.. mula la syaitan dok bisik kat hati kita yang kat situ la macam ternampak lembaga hitam la.. benda terbang la.. dan perkara yang sememangnya hanya imaginasi kita semata-mata..

yana-feehily said... [Reply to comment]

mmg sah incek fik. imaginasi semata-mata. saja ja nak menakutkan kita. :)

Kakzakie said... [Reply to comment]

Kakak nie Yana jenis penakut tapi alhamdulillah selalu kakak juga yg first sampai office dan tak mahulah hendaknya terjadi macam yg Yana lalui itu... kalau kakak memang dah lari heee.....

yana-feehily said... [Reply to comment]

hehe..kelakar la kakzakie. yana pun tk la berani sgt tp kena beranikan diri la...tkmo ddk luar ofis..hihihi

Nyue said... [Reply to comment]

yup...apa2 pon tetap seram gakk...tmbh2 nyue yg penakut kn..
mak nyue ad ckp..dr takut dkt hantu.baik tkot kat pencuri..pencuri nie mayb akan mcederakan kita..huhu

My Life's Journey said... [Reply to comment]

Aaaaa dear ..kadang2 ni kan kita tengok ramai yang takut dengaan hantu berbanding ALLAH .. Umi pun tak paham ..

Tapi Umi pun same .. takut gan hantu ..ai ai pangg!!!

yana-feehily said... [Reply to comment]

btl tu nyue...dgn org lagi la takut kan..

hahhaa..umi ni kelakar la..

Aien Not Alien said... [Reply to comment]

kalau dah tengah takut tu, otak ni ligat fikir itu hantu ini hantu...hihihi..

Fendy said... [Reply to comment]

Allah jualah yg wajib di takuti...

Gen2Merah said... [Reply to comment]

ya betul.. kalau sorang2 kadang2 hanya fikiran kita saja yang menerawang membayangkan bukan2..

Ustaz kata biar kita takut dengan Singa, jangan kita takut pada hantu.. sebab tiada yang berkuasa melainkan Allah swt..

eeiyss said... [Reply to comment]

is pun sangat penakut... apela nak jadiks... banyak sangat media mempopularkan hantu dalam masyarakat kite... jadiks... terbawak2 imiginasi tersebut ke dunia realiti...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said... [Reply to comment]

nak tau tak tingkap sebelah partion akak ne kat luar dia boleh nampak kubur.kalau akak balik lewat mmg seram laaaaaaaaa

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said... [Reply to comment]

nak tau tak tingkap sebelah partion akak ne kat luar dia boleh nampak kubur.kalau akak balik lewat mmg seram laaaaaaaaa

yana-feehily said... [Reply to comment]

aien..mmg btl la, macam2 kita fikir klu camtu..

btl tu fendy

trm kasih cikgu gen2 merah

btl sgt la tu eeiyss, byk sgt pengaruh tv..huhu. kak yana mmg tk suka tgk cerita seram ni sbb nnt dok teringat je..

mama amana : msti time takut je nak tgk kawasan tu kan..hehehehe..

SumeSakan said... [Reply to comment]

memang selalu cuba beranikan diri time sorang2 kat office cam tuh...tp time tetiba datang tengkuk meremang tuh seyes berlakon wat2 berani x jadi...hehehehehe

yana-feehily said... [Reply to comment]

sume sakan :klu takut, takut jgk la kan..hihi

Cikgu Ma said... [Reply to comment]

jangan letak gambaq kita yana...hehe,,,malu, kami boleh2 x mo letak gambaq langsung la ni =)

wahida said... [Reply to comment]

staf dtg lambat bos tak bising ke?

leσnerz said... [Reply to comment]

yana Libra mane2 pun seram~~
haha owez think +ve bagus!! =)

MaryaYusof said... [Reply to comment]

Makhluk Allah yg satu tu mmg suka menyakat... Baca surah Kursi bbyk & kuatkan semangat :)

Yana Feehily 2008-2011 © All Rights Reserved
Ini Blog Saya