Aug 9, 2011

Kemaruk..apakah?

Assalamualaikum semua..tengahari yang agak mengantuk ni apa kata kita rajinkan diri dengan meng-update-blog. daripada mengantuk tengok kerja pun tersengguk-sengguk macam burung belatuk baik la pergi berjalan-jalan ke blog orang yang amat ramai ini ibarat cendawan tumbuh selepas hujan.

Blog siapa yang aku suka intai nih? tentulah blog kawan-kawan yang updated kan. Satu lagi kegemaran yang tak dapat disangkal lagi adalah berjalan-jalan ke blog masakan. Dapat tengok gambar masakan tu dah rasa kenyang kot. Teruja habis-habisan sampai rasa macam dan dan tu jugak nak masak dan la la tu jugak nak p beli bahan masakan tanpa mengira waktu itu waktu apa. Kat rumah tu macam-macam bahan ada untuk buat cake cookies dan tak lupa juga bahan untuk buat apam polkadot yang dulu aku hegeh sangat nak buat sampai beli pewarna yang bermacam-macam kaler tapi akhirnya semua bahan tersusun dengan rapi di dalam ice box.

Tapi tapi tapi..sempat jugak buat sejenis biskut konon-konon nak try la kalau sedap nak buat banyak-banyak dan bawak balik kampung masa raya nanti dan sudah tentu akan dapat pujian dari mak dan mak mertua. Disebabkan niat riak itu sudah tumbuh sejak awal lagi, maka dengan kuasa Allah biskut tu tak berapa sedap apabila dimakan. Sebenarnya sedap je (nak sedapkan hati sendiri) tapi biskut tu sangat tepung *istilah apakah ini?* yelah biskut tu cuma ditambah mixed fruit saja dan ianya sangat simple. resepi yang dicilok secara halal di lama web myresepi. Senang banget buat biskut ni, sambil pejam mata pun boleh buat. ok tipu.

Bila dah siap baking, lepas bukak puasa aku terus rasa dan paksa suami rasa. Jadi sebelum suami cakap tak sedap lebih baik aku cakap dulu.. "tak berapa sedap kan biskut ni bie? rasa dia macam biasa sangat.." suami pulak cakap, "yelah..biasa je tapi ok.." jadi aku tanya la suami boleh tak nak buat biskut ni banyak-banyak bawak balik kampung? Dia terus jawab tak payah lah.. T______T sedih kot tapi takpe..Aku pun cakap kat dia.. "U tau tak, orang yang bisnes kuih-kuih dan kek tu dorang try banyak resepi sebelum jual tu.." kononnya aku pun akan jadi camtu la. Ceh perasan la kau..Kalau dah tak sedap tu tak sedap jugak. Takpe lepas ni aku nak buat biskut lain pulak. Suami kata dia suka makan simpul kasih. Ceh, tu bukan biskut.

Jeng jeng..biskut apa seterusnya? haa aku nak buat chip choc cookies yang aku ushar resepi dia kat blog daridapurkecah.blogspot.com. Cookies dia serius nampak menarik oh dan aku jadi tak sabar lagi untuk tunjukkan skill buat biskut ni. Tapi kali ni aku kan berhati-hati supaya benih riak tak sempat disemai dalam diri aku. Amin. Cookies ni rupanya taklah fancy atau bling-bling tapi rasanya sedap bila masuk ke anak tekak. Cakap macam pernah rasa je kau kan? tapi betul la, choc chip ni macam chipsmore tu je. Sedap kan? Tapi kau reti ke nak buat? Kau pernah ke buat cookies sesedap chipsmore ni? Haa belum cuba belum tau, see the leg la bro! Aku nak buat ni bukan setakat chipsmore tapi chips the more the merrier..HAHAHA. Nantikan launching produk terbaru saya ini pada hari raya pertama dan sila pengsan selepas rasa.

Inilah rupa bentuk biskut yang bakal terjadi ^^ belum buat sudah ada gambar. magic tak? sila kagum
.
 Jadi sekarang ni boleh dikatakan aku kemaruk melawat blog-blog masakan. habis semua aku jelajah. Paling best myresepi la dan tak lupa juga blog Che Mat Gebu. Bila tengok blog masak-masak ni tiba-tiba aku rasa nak jadi suri rumah sepenuh masa dan masak masakan yang sedap-sedap untuk keluarga seterusnya suami aku pun jadi gemuk akibat makanan yang dimasak terlampaulah sedap *perasan lagi*. Masa tu orang pun akan kata wah pandai dia jaga suami dia. Bukan suami saja yang gemuk malah isterinya si tukang masak pun mendapat saham lemak tu sekali. Itu bagus lagi tapi kalau ada yang kata, Yana tu tak sedar yangdia tengah membunuh suami dia secara perlahan (sebab makanan tak healthy). Terus takut dan tak jadi nak tukar status kepada suri rumah. tipu lagi.

Sekarang ni tengah sangat tak ada masa untuk baking. Balik rumah terus masak or pergi beli saja makanan kat bazar, cuma masak nasi dirumah, lepas tu solat dan solat terawih pun dirumah saja seterusnya terus pengsankan diri. Pagi esok bangun masak untuk sahur, siap-siap nak pergi kerja dan begitulah seterusnya selama seminggu. Insyaallah hari cuti hujung minggu nak buat jugak. nak jugak nak jugak nak jugak (sambil hentak-hentak kaki). Dah kau kenapa tiba-tiba jadi macam terlebih gula pulak?

Setelah penat menghentak kaki maka entry ini pun tamat. Sekian.

p/s - Jangan lupa cuba resepi ini (walaupun takde satu hapa resepi yg di post disini) ^__^

terima kasih sudi baca ^^

6 respons:

atIEsAyAnGkAmU said... [Reply to comment]

hahhaa..
nk wat famous amos ke chipsmore ni cik kak...kui3...

moga berjaya...sesungguhnya kamu minat biskut...i minat kek...ngeee!!

yana-feehily said... [Reply to comment]

famous amos tkleh sebut sebab suami janji nak beli tp tak beli2 smpai skrg..so kita guna chipsmore saja..heheh..

saye pun suke nak buat kek jugak..wallahhh..

CikGu Ma said... [Reply to comment]

silalah beranikan diri membunuh incik suami dengan air tangan sendiri...hahaha..takut nak p umah yana, makan biskut bleh "membawa mati"

yana-feehily said... [Reply to comment]

hahhaa..tidak la, tak pasal menjanda kang..akan ku masakkan masakan yg good lagi healthy..ngeh3..

jangan la takut nak mai..kami tak letak racun aih..mkn skali mesti nak lagi..nyum3..

Firdnurjue said... [Reply to comment]

ohhhhhhhhh sudah lawa blognyer.keh3


*da jadi cookies tu jgn lupe poskan kat jue k..ahaks!!!

yana-feehily said... [Reply to comment]

hehehe..lawa apanya jue, kosong je ni,,

insyaallah, nnt bg alamat ye.. ^^

Yana Feehily 2008-2011 © All Rights Reserved
Ini Blog Saya